Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2009

Άλλοι παπάδες ήρθανε, άλλα Βαγγέλια φέραν...








Kαταστατικό του ΣΥΝ


ΜΕΡΟΣ Α', Πολιτικές Δηλώσεις και Τύπος.


1. Η Συνέντευξη του Φώτη Κουβέλη στο Bασίλη Σκουρή, RealNews 8/2/2009. Πηγή: Ανανεωτική Αριστερά, Αναδημοσίευση.

-Τι σας ανησυχεί περισσότερο στην πορεία της χώρας;

-Η επελαύνουσα οικονομική κρίση και η ύφεση η οποία ανεξάρτητα από τα παγκόσμια χαρακτηριστικά της συναντιέται με μια εξαιρετικά εύθραστη ελληνική οικονομία και φοβάμαι ότι τα αποτελέσματα που θα καταγράφονται θα είναι εξαιρετικά δυσμενή για μεγάλα κομμάτια της ελληνικής κοινωνίας.

-Εκτιμάτε ότι βαδίζουμε σε πρόωρες κάλπες πριν τις ευρωεκλογές;

-Δεν αποκλείω τις πρόωρες εκλογές γιατί ακριβώς τα στοιχεία της οικονομικής κρίσης θα δημιουργήσουν μια πολιτική ασφυξία η οποία εκ των πραγμάτων θα αναγκάσει την κυβέρνηση να επιλέξει τις πρόωρες εκλογές. Βεβαίως όλα τα δημοσκοπικά στοιχεία δείχνουν ότι η ΝΔ είναι δεύτερο κόμμα. Παρόλα αυτά εκλογές κάνει κάποιος είτε για να τις κερδίσει, είτε για να περιορίσει το εύρος και τον βαθμό της ήττας. Εκτιμώ ταυτόχρονα ότι ο κ. Καραμανλής είναι δυνατόν επειδή διαθέτει την εξουσία να έχει πρωτοβουλίες οι οποίες θα δημιουργήσουν καταστάσεις που θα είναι δυνατόν να αξιοποιηθούν ώστε να περιοριστεί ο βαθμός της ήττας και να δημιουργηθούν οι συνθήκες, όπως πιστεύουν, οι οποίες μέσα από διλημματικές καταστάσεις για τον ελληνικό λαό να βελτιώσουν τη θέση της ΝΔ.

-Ο στόχος του κόμματός σας στην κάλπη ποιος πρέπει να είναι;

- Όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ποσοστό.

-Σας είναι αδιάφορο ποιος θα είναι στην κυβέρνηση;

-Προσωπικά όχι. Θεωρώ ότι πρέπει να ενδιαφέρει τη σύγχρονη ριζοσπαστική αριστερά το περιεχόμενο της διακυβέρνησης.

-Αυτό κατά τη γνώμη σας πρέπει να εκφρασθεί και στην περίπτωση που δεν υπάρχει αυτοδυναμία, με το ΠΑΣΟΚ πρώτο κόμμα;

-Είναι εξαιρετικά σύνθετο ζήτημα. Πρέπει να εξαρτηθεί από στοιχεία προγραμματικού χαρακτήρα, από στοιχεία δεσμεύσεως προγραμματικών θέσεων. Δεν αναφέρομαι σε έναν άκρατο κυβερνητισμό, αλλά δεν αναφέρομαι επίσης και σε μια αυτοπεριχαράκωση του ΣΥΡΙΖΑ. Θεωρώ ότι στο ενδεχόμενο μη αυτοδύναμης κυβέρνησης, χωρίς αυτό να σημαίνει διαδικασία πορείας προς συμμετοχή σε κυβέρνηση, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να κινηθεί με υπευθυνότητα για να επηρεάσει και να εξαρτήσει το περιεχόμενο της διακυβέρνησης.

-Ψήφο ανοχής λέτε;

- Θα πρέπει όλα να εξετασθούν. Και ψήφος ανοχής και ψήφος εμπιστοσύνης, αλλά πάντοτε σε συνάρτηση με τα δεδομένα εκείνης της στιγμής και πάντοτε αναφορικά και σε σχέση με στοιχεία δεσμεύσεων προς όφελος της ελληνικής κοινωνίας.

-Η κρίση πώς αντιμετωπίζεται πιο αποτελεσματικά; Με αυτοδύναμες κυβερνήσεις ή με κυβερνήσεις συνεργασίας;

-Την κρίση θα πρέπει να την αντιμετωπίσουν και να την διαχειριστούν αντινεοφιλελεύθερες δυνάμεις οι οποίες είναι δυνατόν στο επίπεδο των συνθέσεων να δώσουν μια απάντηση για την εναλλακτική πολιτική πρόταση εξουσίας. Στη βάση βεβαίως μιας εναλλακτικής προγραμματικής πρότασης. Όλα αυτά, όμως, συναρτώνται με τα ίδια τα πράγματα και δεν μπορεί κανείς βολονταριστικά να καθορίζει την όποια εξέλιξη.

-Εκτιμάτε ότι σ’ αυτή τη συμμαχία χωρά και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης;

-Σε μια τέτοια συμμαχία, σε μια τέτοια συνεργασία, υπό προϋποθέσεις ναι. Γι’ αυτό και υποστηρίζω την άποψη ότι η εναλλακτική πολιτική πρόταση εξουσίας πρέπει να αναφέρεται στις δυνάμεις της ριζοσπαστικής αριστεράς, σε ανένταχτες δυνάμεις, σε δυνάμεις της πολιτικής οικολογίας και βεβαίως και σε σοσιαλδημοκρατικές δυνάμεις. Πάντοτε, όμως, οι συγκλίσεις προϋποθέτουν προγραμματικές συμφωνίες και φερέγγυες πολιτικές πρακτικές που θα είναι δυνατόν να μετατρέπουν τις πολιτικές συμφωνίες στο βαθμό που υπάρχουν, σε καθημερινό, προς όφελος της κοινωνίας, πολιτικό αποτέλεσμα. Για να μετατοπίζεται η πολιτική ζωή από την βαθιά συντηρητική θέση που σήμερα βρίσκεται προς μια ουσιαστική προοδευτική κατεύθυνση. Αυτές οι προϋποθέσεις σήμερα δεν υπάρχουν.

-Κάποια στελέχη, ακόμα και κοντά στον Πρόεδρό σας, κατηγορούν ότι σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας, ως Αριστερή Πρωτοβουλία, θα οδηγήσετε το κόμμα σε διάσπαση…

-Εάν δεν είναι αφελές αυτό το οποίο λέγεται, είναι τουλάχιστον προσχηματικό…

-Συμφωνείτε με τον κ. Κύρκο ότι ο ΣΥΝ χάνει την φυσιογνωμία του ως κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς;

- Είναι δυνατόν να χάσει πολλά από τα βασικά φυσιογνωμιστικά χαρακτηριστικά. Ακριβώς και γι’ αυτό το λόγο η επιμονή μας αναφέρεται στο να είναι συνεχές παρόν ο ανανεωτικός και ριζοσπαστικός χαρακτήρας του κόμματος…

-Στις ευρωεκλογές, π.χ., πώς να εκφραστεί αυτό στην πλατφόρμα;

-Παρά το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα συνεργατικό σχήμα και οι διαφορές όσο και οι αποχρώσες απόψεις είναι υπαρκτές, θα πρέπει να βρεθεί ένας κοινός υπαρκτός λόγος αναφορικά με το ευρωπαϊκά ζητήματα με όλες τις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ. Και θεωρώ ως στοιχείο αυτού του κοινού πολιτικού τόπου τον αριστερό ευρωπαϊσμό.

-Στο ευρωψηφοδέλτιο, στις δυο πρώτες θέσεις, στελέχη μόνο του ΣΥΝ ή και του ΣΥΡΙΖΑ;

- Έχω τη γνώμη ότι θα πρέπει να διαμορφωθεί το ευρωψηφοδέλτιο με τρόπο που θα δίνει βέβαια τη δυνατότητα έκφρασης όλων των συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν θεωρώ ότι οι δυο πρώτες θέσεις πρέπει να αναφέρονται σε στελέχη του ΣΥΝ.

-Δηλαδή στον κ. Χουντή και τον κ. Παπαδημούλη…

-Ακριβώς.



ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΜΕ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΗΓΗΘΕΙ.

-Στις εθνικές εκλογές ποιος θα είναι επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ; Είναι λυμένο ως θέμα;

- Όχι. Δεν έχει αντιμετωπιστεί το ζήτημα αυτό. Πρέπει να το αντιμετωπίσουμε και νομίζω ότι είναι δυνατόν να βρεθεί η καλύτερη λύση. Σε κάθε περίπτωση, επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές θα πρέπει να είναι εκπρόσωπος του Συνασπισμού, γιατί ο ΣΥΝ είναι η μεγαλύτερη συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ.

-Και ο κ. Αλαβάνος και ο κ. Τσίπρας εκπρόσωποι του ΣΥΝ είναι, γι’ αυτό ρωτώ…

-Ναι. Νομίζω ότι μπορούμε να βρούμε την καλύτερη δυνατή λύση, χωρίς να υπάρχουν προβλήματα ή και εντάσεις…

-Θα ισχύσει το καταστατικό, που προβλέπει μόνο δυο θητείες βουλευτών;

- Νομίζω ότι και αυτό είναι ένα ζήτημα που θα αντιμετωπισθεί.

-Ένας χρόνος από την εκλογή του Αλέξη Τσίπρα. Τι κατά τη γνώμη σας πρέπει να προσέξει;

-Απέχω από το να δίνω συμβουλές, δεν είναι αυτός ο ρόλος μου. Εκείνο το οποίο υποστηρίζω είναι ότι χρειάζεται η μέγιστη δυνατή σύνθεση στη βάση των απόψεων που υπάρχουν, χωρίς αλαζονικές επιλογές οι οποίες διαμορφώνονται με βάση κάποιους εσωκομματικούς συσχετισμούς και όπως αυτοί καταγράφηκαν στο πρόσφατο Συνέδριο.

-Μια εβδομάδα μετά από εσάς έχει Συνέδριο το ΚΚΕ. Υπάρχουν δυνατότητες συνεργασίας μαζί του όπως πολλοί από τον ΣΥΝ υποστηρίζουν;

- Νομίζω ότι η υπόθεση της μεγάλης Αριστεράς, όπως κάποιοι την ονόμασαν, αναφερόμενοι βέβαια και στο ΚΚΕ, θα πρέπει να επανεξεταστεί. Δεν νομίζω ότι υπάρχουν περιθώρια συνεννόησης και συνεργασίας με το ΚΚΕ. Και τούτο ανεξάρτητα από το υπαρκτό πολιτικό ζήτημα του κατακερματισμού των δυνάμεων της Αριστεράς. Οι διαφορές με το ΚΚΕ όσο και η αναδίπλωσή του και η επιστροφή σε παρελθούσες πολιτικές επιλογές είναι υπαρκτά στοιχεία που κανείς δεν μπορεί να τα υποτιμήσει. Και η όποια ενότητα ή η οποιαδήποτε αναζήτηση της ενότητας δεν μπορεί να κρίνει τις μεγάλες διαφορές που υπάρχουν τόσο για την ασκούμενη πολιτική, όσο και για τους στρατηγικούς στόχους.

___________________________________________________

2. Η απάντηση του ΣΥΝ. ΣΥΝ: Έχει «Ρεύμα» η κόντρα. Στην αντεπίθεση για τις δηλώσεις Κουβέλη, Βούλα Κεχαγιά, Εφημερίδα τα Νέα, 11 Φεβρουαρίου 2009, Αναδημοσίευση.



«Δημιουργούν πρόβλημα στον ΣΥΝ οι παρεμβάσεις Κουβέλη», διαπίστωσαν σε έντονο ύφος τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος που ανήκουν στο Αριστερό Ρεύμα. Σε σχέση με την προοπτική συμμετοχής σε μία διακυβέρνηση, ο Αλ. Τσίπρας δήλωσε: «Δεν γυρίζουμε την πλάτη στην προοπτική διακυβέρνησης. Μας ενδιαφέρει όμως να συμμετάσχουμε- και όχι να δείχνουμε απλά ανοχή- σε μία διακυβέρνηση που θα αλλάξει το πολιτικό τοπίο»

Βαθαίνει το χάσμα στην Κουμουνδούρου με την πλειοψηφία του κόμματος να περνά στην αντεπίθεση και να ασκεί έντονη κριτική στην ανανεωτική πτέρυγα, αφενός για τις δηλώσεις Κουβέλη περί ψήφου ανοχής ή εμπιστοσύνης στο ΠΑΣΟΚ και αφετέρου για τη «λευκή» ψήφο στο πρόγραμμα του ΣΥΝ.

ΤΑ ΜΕΛΗ της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος που ανήκουν στο Αριστερό Ρεύμα διαπίστωσαν χθες σε έντονο ύφος ότι οι παρεμβάσεις του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του κόμματος «δημιουργούν πρόβλημα στον ΣΥΝ» και ακολούθως προκάλεσαν το κορυφαίο στέλεχος είτε να παρουσιαστεί στο όργανο για να πει τις θέσεις του είτε να καταθέσει σχετική πρόταση στο επικείμενο συνέδριο του Συνασπισμού.

Ενδεικτική της έντασης που επικρατεί στο εσωτερικό του ΣΥΝ και της καχυποψίας που υπάρχει μεταξύ των στελεχών του κόμματος είναι η χθεσινή παρέμβαση του Αλέκου Φλαμπουράρη, μέλους της Γραμματείας, ο οποίος χαρακτήρισε «εκτός πλαισίου» τις απόψεις Κουβέλη και σχολίασε καυστικά (Κανάλι 1 Πειραιά): «Ας καταθέσει την πρόταση στο συνέδριο κι ας πάρει ένα 15-20% για να ξέρει ο κόσμος ποια είναι η γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ». Για το πρόγραμμα
Από την πλευρά τους, οι Ανανεωτικοί της Κουμουνδούρου απάντησαν στην πλειοψηφία του κόμματος ότι οι θέσεις τους για τις συνεργασίες «είναι γνωστές εδώ και χρόνια» και μάλιστα στο παρελθόν «αποτελούσαν και την επίσημη γραμμή του ΣΥΝ», προσθέτοντας ότι θα συνεχίζουν να εκφράζουν ανάλογες θέσεις.

Σε σχέση με τα επικριτικά σχόλια που δέχτηκαν για τη γραμμή «λευκό» στην ψηφοφορία για το πρόγραμμα, αντέτειναν ότι επιθυμούν ο ΣΥΝ να διεκδικήσει τις θέσεις ένα και δύο στην ευρωλίστα και να μην εκχωρήσει τη δεύτερη θέση στους συμμάχους του ΣΥΡΙΖΑ.

Την ίδια ώρα πάντως, μία από τις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ, το ΔΗΚΚΙ, ανακοίνωνε ότι διεκδικεί για δικό της στέλεχος τη δεύτερη θέση στο ευρωψηφοδέλτιο.

Την απορία του για το «λευκό» των Ανανεωτών διατύπωσε, σύμφωνα με πληροφορίες, και ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας, προκαλώντας τις αντιδράσεις της πτέρυγας.

Να σημειωθεί πάντως ότι υπέρ του προγράμματος θα ψηφίσουν ορισμένα μέλη της ανανεωτικής πτέρυγας, ανάμεσά τους και ο Γιάννης Μπαλάφας, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας και της Επιτροπής Προγράμματος.

___________________________________________________

ΜΕΡΟΣ Β'. Απορίες ιστολόγου ... βηξ...

3. Χρήσιμες επεξηγήσεις για την ανάγνωση και την ερμηνεία των κειμένων:

Ψήφος ανοχής: Δε σημαίνει προφανώς "ανέχομαι"!




4. Ερωτήματα:


α) Το "Δεν γυρίζουμε την πλάτη στην προοπτική διακυβέρνησης. Μας ενδιαφέρει όμως να συμμετάσχουμε- και όχι να δείχνουμε απλά ανοχή- σε μία διακυβέρνηση που θα αλλάξει το πολιτικό τοπίο" του Αλέξη Τσίπρα σε τι διαφέρει από το "Είναι εξαιρετικά σύνθετο ζήτημα. Πρέπει να εξαρτηθεί από στοιχεία προγραμματικού χαρακτήρα, από στοιχεία δεσμεύσεως προγραμματικών θέσεων. Δεν αναφέρομαι σε έναν άκρατο κυβερνητισμό, αλλά δεν αναφέρομαι επίσης και σε μια αυτοπεριχαράκωση του ΣΥΡΙΖΑ. Θεωρώ ότι στο ενδεχόμενο μη αυτοδύναμης κυβέρνησης, χωρίς αυτό να σημαίνει διαδικασία πορείας προς συμμετοχή σε κυβέρνηση, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να κινηθεί με υπευθυνότητα για να επηρεάσει και να εξαρτήσει το περιεχόμενο της διακυβέρνησης...- Θα πρέπει όλα να εξετασθούν. Και ψήφος ανοχής και ψήφος εμπιστοσύνης, αλλά πάντοτε σε συνάρτηση με τα δεδομένα εκείνης της στιγμής και πάντοτε αναφορικά και σε σχέση με στοιχεία δεσμεύσεων προς όφελος της ελληνικής κοινωνίας" του Φώτη Κουβέλη;.

β Ι) Αλέξης Τσίπρας: "Μας ενδιαφέρει να συμμετάσχουμε σε μία διακυβέρνηση που θα αλλάξει το πολιτικό τοπίο".

β ΙΙ) Στις 12/07/08 στην πρώτη ομιλία του προέδρου του ΣΥΝ στην πρώτη συνεδρίαση , της "Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ" ειπώθηκε το παρακάτω:

[..."Στο όνομα της Αριστεράς υπάρχουν κυβερνήσεις στη Λατινική Αμερική που προχωρούν σε μεταρρυθμίσεις και σε αλλαγές πάρα πολύ σημαντικές, τις οποίες πολλοί από εμάς εδώ μπορεί να θεωρούμε μεταρρυθμιστικά προτάγματα. Μιλάμε για κυβερνήσεις, όπως κυβερνάει ο Τσάβες, ο Μοράλες, ο Κορρέα στη Λατινική Αμερική."...]

Αυτό εννοείτε;



γ) "ΤΑ ΜΕΛΗ της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος που ανήκουν στο Αριστερό Ρεύμα διαπίστωσαν χθες σε έντονο ύφος ότι οι παρεμβάσεις του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του κόμματος «δημιουργούν πρόβλημα στον ΣΥΝ» και ακολούθως προκάλεσαν το κορυφαίο στέλεχος είτε να παρουσιαστεί στο όργανο για να πει τις θέσεις του είτε να καταθέσει σχετική πρόταση στο επικείμενο συνέδριο του Συνασπισμού", Εφημερίδα ΝΕΑ.

Οι απόψεις του εκφράζουν την τάση "Ανανεωτική Πτέρυγα" και εκφράζονται και στα θεσμικά όργανα του ΣΥΝ και δημοσίως από τα μέλη της τάσης από την πρώτη ημέρα της δημιουργία της.

Τα παραπάνω μόνο ως πραπολιτικοί ψίθυροι μπορούν να ερμηνευθούν που επιδιώκουν φίμωση και υποταγή.



δ) Η αποδοχή της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ από το ΣΥΝ σχετικά με την σειρά των υποψηφίων αποδεικνύει την προσπάθεια συρρίκνωσης της Ανανεωτικής Πτέρυγας και απαξιώνει την δράση του Δημήτρη Παπαδημούλη, ο οποίος ήρθε και πρώτος σε αξιολόγηση απ' όλους τους Έλληνες Ευρωβουλευτές του Ευρωκοινοβουλίου με 929 ερωτήσεις, 5 εκθέσεις, 3 γνωμοδοτήσεις και 162 παρεμβάσεις στην Ολομέλεια.

___________________________________________________



Συναφής ανάρτηση: Δεν με νοιάζει για τα "δαχτυλίδια"... (Τhe Mob Goes Wild)




buzz it!

8 σχόλια:

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

Αναζητείται ήθος.
Τα λόγια είναι ανούσια.

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

Ο κόσμος δεν ήθελε τον δικομματισμό και το έδειξε. Υπήρξε μια συγκυρία και πέρασε ανεκμετάλλευτη.
Το άνοιγμα στην κοινωνία και ο διάλογος με όμορους χώρους περιφρονήθηκε με το πρόσχημα "της ρήξης".

"Ξεκινήσαμε για την κατάκτηση ενός νέου κόσμου, χωρίς να καταλάβουμε ότι απλώς βοηθούσαμε στη στερέωση του παλιού"
(Παλιό ηγέτης του "κόμματος των όπλων")

Τώρα τα γνωστά παραμύθια.
Να κατηγορούν όσους έχουν το θάρρος να σταθουν στο ύψος των περιστάσεων.
Οι "φοβικοί" ανακάλυψαν τον ρεφορμισμό και τον αποδίδουν σε απόψεις και πρόσωπα που έχουν το θάρρος να αντιστέκονται στην περιχαράκωση και στο λαίκισμό.

Υπάρχουν 2 κοινοβουλευτικές αριστερές δέκα εξωκοινοβουλευτικές και δέκα οικολογικές οργανώσεις.

Η κοινωνία δηλώνει απογοήτευση και η διαφθορά, σύννεφο.

Τι έγινε;
Ο καθένας στην "κρυψώνα" του!!
Και όλοι πετροβουλούν από τα χαρακώματά τους όσους ήθελαν την εξέλιξη και την προώθηση της κοινωνίας πρός τα εμπρός.

Πάλι στα ίδια.
Αφού αυτό ήθελαν τελικά και αυτό επέλεξαν.

takis είπε...

Εγω πάντως μόνο συναισθηματικά βλέπω το "θέμα"....
γιατί πολιτικά δεν σηκώνει καμία σοβαρή ανάλυση και κριτική....

Δεν ξέρω επίσης αν η συναισθηματική βάση θα είναι αρκετή ωστε να με κάνει να ψηφίσω ΣΥΝ στις επόμενες εκλογές...
είτε Ευρωβουλή ή εθνικές λέγονται..

και θα είναι η πρώτη φορά που δεν θα ψηφίσω αριστερά...
αλλά θα μου πείς οτι για όλα υπάρχει "πρώτη φορά"...
σωστό και αυτό.

ΥΓ Αυτοί είναι ικανοί να προτείνουν και τον Μπανιά για Ευρωβουλή για να μη πω Γλέζο !...το μόνο εμπόδιο φαίνεται να είναι η ηλικία...γεννήθηκαν νωρίς..

Ανώνυμος είπε...

Ο Συνασπισμός λέει: "είναι κόμμα ενιαίο ... δεν είναι άθροισμα πολιτικών ομάδων"
μα τι καμηλοπαρδαλισμός κρυψίνους και μπερδεψιάρης είναι αυτός.
Γιατί αρνούνται αυτό που είναι οι "γάτες" και επιθυμούν κάτι άλλο που δε τους αρέσει;
Είναι στρατηγική παραλλαγής και λούφας φαίνεται!

Αστερόεσσα είπε...

O Συνασπισμός διακηρύσσει τουλάχιστον στο καταστατικό του χώρος πλουραλιστικός και πολυτασικός. Τώρα ο ΣΥΝ είναι μία συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ.

Εάν υπερισχύσει "το ενός ανδρός αρχή" ή το κεντρική αρχή μία, αυτή του αριστερού ρεύματος παύουμε να μιλάμε για κόμμα της Αριστεράς, πολύ δε περισσότερο για δημοκρατικό χώρο. Αυτό δε σημαίνει ότι δε σέβεται κάποιος την αρχή της πλειοψηφίας. Όταν τίθεται θέμα αρχών είναι δημοκρατικό δικαίωμά μου να διαφωνώ και να διατυπώνω τις απόψεις μου.
Κι έχουμε φτάσει σε επίπεδο να θεωρείσαι εντός του χώρου φραξιονιστής, εάν διατυπώνεις άποψη.
Σημειωτέον: Η στάση Κουβέλη σέβεται τις αρχές της Ανανεωτικής Αριστεράς και ποτέ δεν ήταν εκτός καταστατικού ή λαϊκίστικη.

Το διά ταύτα και αυτό που με το φτωχό μου μυαλό καταλαβαίνω, επειδή παρακολούθησα τις δηλώσεις Τσίπρα χθες και την ομιλία του Δραγασάκη "περί ηγεμονικής αριστεράς" (!) και ήμουν σήμερα στο συνέδριο:

Προτείνεται ο Δημήτρης Παπαδημούλης στην 3η θέση του Ευρωψηφοδελτίου και αυτό de facto και δοσμένο χθες από τον Πρόεδρο (ενώ έχει αξιολογηθεί ως ο καλύτερος Έλληνας Ευρωβουλευτής), για να εκμαιεύσει ή να εκβιάσει την ψήφο παλαιών αριστερών ή διαφωνούντων σήμερα με τη γραμμή Τσίπρα ή το Αριστερό Ρεύμα. Αν λοιπόν πιάσει στις Ευρωεκλογές υψηλό ποοσοστό ώστε να εκλεγούν 3 ευρωβουλευτές, αύριο θα μιλάει για Μεγάλη Αριστερά. ( Όπου βέβαια η μεγάλη Αριστερά αποκλείει όλους τους όμορους χώρους, άρα σου λέει "ελάτε σε μας"). Άκουσα εξαιρετική τοποθέτηση σήμερα του Δημήτρη Χατζησωκράτη, αλλά και του Παπαδημούλη επί του προγράμματος.
Η πλειοψηφία των ομιλητών του Αριστερού Ρεύματος δεν τοποθετήθηκε ΚΑΘΟΛΟΥ επί του προγράμματος και ήταν προεκλογική και πολωτική.

Και ακούστηκαν και άλλες φαιδρές απόψεις: π.χ. γιατί δεν προτείνονται γυναίκες στο Ευρωψηφοδέλτιο. Είμαι γυναίκα και σαφώς με ενδιαφέρει φωνή γυναικών στο Ευρωκοινοβούλιο. Αλλά μην τρελαθούμε κιόλας! Από πότε το φύλο τίθεται υπεράνω ιδεολογίας; Για να ξέρουμε!

Ακούστηκε και επιχειρηματολογία επιπέδου Δημοτικού Σχολείου. Νόμιζα ότι είχαμε ξεπεράσει το στάδιο να μιλάμε στην Αριστερά μόνο κατά του Κεφαλαίου. Ούτε ο Μαρξ στο Κεφάλαιο δε μιλάει για κατάργηση του κεφαλαίου. Για αναδιανομή του πλούτου μιλάει, ήμαρτον!

Και νεαρός (καταχειροκροτούμενος) "η εξέγερση είναι από μόνη της αίτημα" (κι ας μην έχει κεντρικό αίτημα). Και "δεν τιμά τον Χατζησωκράτη να λέει ότι ούτε οι Ζαπατίστας στα μνημεία τους δεν αναρτούν πανώ". Άρα, ένας 20άρης γίνεται αποτιμητής του ποιος είναι ή όχι επαναστάτης και κατά τα λοιπά πρέπει να πέσει σιωπητήριο!
Ε, όχι! Δεν είναι αυτό Αριστερά!

Αστερόεσσα είπε...

-Απαγορεύεται να μιλάει ο Λεωνίδας Κύρκος.

-Απαγορεύεται να μιλάει ο Φώτης Κουβέλης.

-Να μη μιλάει ο Δημήτρης Χατζησωκράτης.

-Να μη μιλάει ο Κωνσταντόπουλος.

-Στη γωνιά ο Μιχάλης Παπαγιαννάκης.

-Στην άκρη ο Δημήτρης Παπαδημούλης.

-Ποιος είναι ο Πάσχος Μανδραβέλης που αμφισβητεί το ότι κάνουμε επανάσταση;

-Όποιος θεωρεί ότι η ανάρτηση πανώ στην Ακρόπολη είναι βεβήλωση χώρου συντάσσεται με τη γραμμή Πρετεντέρη. Μπα; Από πότε; Βεβαίως και είναι βεβήλωση να γίνεται η Ακρόπολη ταμπλώ αναρτήσεων (και δεν είμαι ο Πρετεντέρης και άποψη διατύπωσα ρητά και κάθετα προ Πρετεντέρη)! Μα, σου λένε "ο Γλέζος συμφώνησε". Ο Μανώλης Γλέζος αντιστάθηκε στην υπάρχουσα βεβήλωση. Τη ναζιστική σημαία στην Ακρόπολη και την κατέβασε. Δεν ανάρτησε το δικό του πανώ το 1941! Αλλά και κανείς δε νομιμοποιείται να μου πει τι είναι επαναστατικό ή ακτιβιστικό όταν χρησιμοποιείται το υπ' αριθμόν ένα μνημείο μου! Τελεία και παύλα!

Και καταχειροκροτούνται οι συμφωνούντες με τον αρχηγό που ο ίδιος καταστρατηγεί δημοκρατικές αρχές (αυτοί είναι οι ευρωβουλευτές κατά σειράν δοσμένοι)!
Διότι, μας ανέβασε το ποσοστό.
Αλήθεια; Ας μου αποδείξουν ότι χωρίς τον Τσίπρα σήμερα το ποσοστό θα κατέβαινε. Δεν μας ενδιαφέρει το ποσοστό ή πότε μας ενδιαφέρει το ποσοστό;

Στο 18% "είμαστε η Μεγάλη Αριστερά".

Στο 6,5% πριν από λίγο καιρό "δεν μας ενδιαφέρουν τα ποσοστά".

Στο 8,5% "πάμε πολύ καλά".

Μα κοροϊδευόμαστε;;;

Και άντε να πιάσει αυτό στους 16άρηδες.
Εμένα δε με πείθει!


Και θέτω απλό ερώτημα λογικής: Κόμμα που ευαγγελίζεται την υπεράσπιση των απανταχού μειοψηφιών θα μου υπερασπιστεί τα δικαιώματα των αδυνάτων; Κι αν ναι με τι; Με συλλαλητήρια;

Αστερόεσσα είπε...

Όταν στην επίσημη ιστοσελίδα του ΣΥΝ μου μοστράρονται τα 15 σημεία άμεσης πάλης του ΣΥΡΙΖΑ και αυτά μου λένε το 2009 παραφρασμένο το "ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο", άντε να καλύψουμε αναλυτικά την ιστορία των Επαναστάσεων από το 1858 και μετά.

Όταν την εμπεδώσουν οι 20άρηδες, ας κάτσουν να μου αναλύσουν και την κατάσταση τον 21ο αι. Αλλά μέχρι να φτάσουν ως εκεί θα έχουν περάσει χρόνια, τα προβλήματα θα έχουν παλιώσει και πάλι με ξύλινο λόγο θα μου μιλούν, πέραν από το ότι θα ανήκουν και αυτοί στην ηλικία αυτή που οι ίδιοι ξορκίζουν με τον απήγανο. Άρα; Δε θα δικαιούνται να μιλούν, γιατί πάλιωσαν. Χώρος στους νέους.

Κάθε 2 με 3 χρόνια θα μιλάμε για μια νέα μορφή της αριστεράς. Βλέπετε Γαλλία με το νέο ήρωα, το γιο του ταχυδρόμου, τον Μπεζανσνό.

Αστερόεσσα είπε...

Το διά ταύτα:

Όλες οι τάσεις στο ΣΥΝ θα πρέπει να συγκλίνουν με το αριστερό ρεύμα για να μπορεί ο ΣΥΝ να διαπραγματευτεί με το ΣΥΡΙΖΑ. Από εκεί και πέρα αν αρέσει αυτό στον Μπανιά, έχει καλώς. Δεν αρέσει; Υπαναχωρεί ο ΣΥΝ και κατά συνέπεια οφείλει και να υπαναχωρήσει και η Ανανεωτική Πτέρυγα ή να κάνει συμβιβασμό, για να μη χάσουμε περισσότερο...

Εύγε!

-Πώς λέγεται αυτός που άγεται και φέρεται συμβιβαζόμενος σε βασικά θέματα αρχών;

-Ψιλά γράμματα. Μας ενδιαφέρει το κόμμα ΜΑΣ και δεχόμαστε πυρά απ' όλους τους χώρους, "άρα, αφού όλοι οι πολιτικοί χώροι μας έχουν στο στόχαστρο ανησυχούν, διότι πάμε καλά".