Δευτέρα 15 Ιουνίου 2009

Διαβάστε δήλωση της ΚΟΕ

Δήλωση της ΚΟΕ
  1. Επειδή ορισμένα από όσα υποστηρίξαμε στη Συνέντευξη Τύπου που δώσαμε στις 11/6/09 αποδόθηκαν μονομερώς, θέλουμε να τονίσουμε ότι δεν θεωρούμε υπεύθυνη την Ανανεωτική Πτέρυγα για το εκλογικό αποτέλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά συνολικά τον Συνασπισμό και τον τρόπο που αντιμετώπισε, διαχειρίστηκε, εξέφρασε και διεύθυνε την προεκλογική μάχη. Ακόμα, υπάρχουν ευθύνες για το πώς αντιμετώπισε η ηγεσία του ΣΥΝ τόσο τον πόλεμο που γινόταν στον ΣΥΡΙΖΑ, όσο και τη συνολική εκπροσώπησή του στα ΜΜΕ, καθώς και την εφαρμογή των αποφάσεων των συνδιασκέψεων του ΣΥΡΙΖΑ.
  2. Στο εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ πάντα μιλούσαμε για ισοτιμία ανάμεσα στα μέρη του και δεν είχαμε συνομολογήσει «δύο δικαιώματα του ΣΥΝ» μέσα στα πλαίσιά του. Ως «δύο δικαιώματα του ΣΥΝ» εννοούνται ότι α) στην ονομασία του θα υπάρχει το συνθετικό Συνασπισμός και β) ότι ο εκάστοτε επικεφαλής του Συνασπισμού τίθεται και επικεφαλής του συνδυασμού στην εκλογική μάχη του ΣΥΡΙΖΑ. Και μάλιστα τα «δύο αυτά δικαιώματα του ΣΥΝ» να «τηρούνται με ευλάβεια». Και απλά ο ΣΥΝ να τηρεί την υποχρέωση να «εξαντλεί κάθε δυνατότητα για να διασφαλίζουμε την πλουραλιστική εκπροσώπηση στις αιρετές θέσεις». Αυτές οι πρόσφατες αναφορές δεν ταιριάζουν σε συνεργασία αριστερών δυνάμεων, δεν συνεπάγονται ισότιμη σχέση και συλλογική απόφαση για το τι κάθε φορά κρίνεται πιο αναγκαίο και καλό. Αυτό δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ, είναι ΣΥΝ και κάποιοι συνεργαζόμενοι μαζί του, είναι ΣΥΝ/Σύριζα. Τέτοια συμφωνία δεν υπάρχει. Όποιος ανατρέξει σε αρχεία και αποφάσεις δεν θα βρει κάτι τέτοιο.
  3. Θέλουμε να θυμίσουμε για άλλη μια φορά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι συνεργασία αριστερών δυνάμεων και όχι μια παράταξη της «ανανεωτικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς». Οι δύο τελευταίοι όροι χρησιμοποιήθηκαν κατά κόρον στην προεκλογική περίοδο και δεν αποδίδουν σωστά το εύρος και το βάθος του εγχειρήματος.
  4. Επειδή όντως υπάρχει κούραση από την επανάληψη ίδιων κατά βάση καταστάσεων (που στις σημερινές συνθήκες είναι και παραλυτικές και διαλυτικές), δεν φτάνει να αναφέρεται γενικόλογα η ανάγκη ρήξεων και τομών για τη επίλυση δομικών προβλημάτων του ΣΥΡΙΖΑ. Μας ενδιαφέρουν συγκεκριμένες προτάσεις για τη λειτουργία, τη δομή, την οργάνωση και φυσικά την πολιτική γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ. Μόνο αν γίνει κάτι τέτοιο θα πιστοποιηθεί ότι γίνεται μια αυτοκριτική στην πράξη κι όχι η επανάληψη της γνωστής πεπατημένης…

14/6/09

Εξαιρετικά αφιερωμένη η δήλωση στους συντρόφους μας του ΣΥΝ που προσπαθούν να μας πείσουν ότι για το 4,7% φταίνε οι "κακοί" & "δεξιοί" Ανανεωτικοί. Προσέξατε εκείνο: έλουμε να τονίσουμε ότι δεν θεωρούμε υπεύθυνη την Ανανεωτική Πτέρυγα για το εκλογικό αποτέλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά συνολικά τον Συνασπισμό" Καλά τα λέτε ρε παιδιά της ΚΟΕ, αλλά δεν μας λέτε τι ποσοστό θα παίρνατε αν δεν ήταν ο Συνασπισμός...

buzz it!

33 σχόλια:

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

Μάκη,
1)το πρόβλημα είναι στον ΣΥΝ και όχι στον ΣΥΡΙΖΑ
2) Είχαμε συμφωνήσει ότι η "διαχείριση" των συνιστωσών γινόταν σε δωμάτια.
Τ' άλλα περί δημοκρατικών διαδικασιών να μην τα σχολιάσω.

Σέβομαι τις απόψεις του κάθε πολιτικού σχηματισμού.
Αλλά οι πολιτικοί σχηματισμοί, δεν είναι τραπουλόχαρτα για να να τα παίζουμε στο τραπέζι.

Δοαφωνώ, όπως ξέρεις με τις πολιτικές απόψεις της ΚΟΕ, αλλά νομίζω ότι το κυρίως θέμα, δεν είναι αυτό, αυτή την στιγμή. Αλλά η πολύ κακή διαχέιριση των συνιστωσών και η κακή, πολύ κακή αντιμετώπιση των καταστάσεων.

Τα μεταξωτά βρακιά θέλουν....
Πολλά καρπούζια σε μια μασχάλη, ρε Μάκη.
Τα ξαναλέμε:)

Την καλησπέρά μου.

Αστερόεσσα είπε...

Kαλά και άγια όλα αυτά.

Αλλά μέσα στη συνολική απόδοση ευθυνών ουδείς διερωτάται για το αν και κατά πόσον πείθει; Ή είναι ήσσονος σημασίας και αυτό που προέχει είναι να πέσουν κεφάλια;

Αν ισχύει το τελευταίο, άντε να επαναλάβουμε μερικές ακόμη εκτελέσεις με συνοπτικές διαδικασίες στο Γουδί.

akrat είπε...

εντάξει μωρέ
το άσμα μου αρέσει πολύ...
για τα λεφτά τα κάνω όλα.....
ώπα ζηνανάι ζηνανάι.... χαχα

Αστερόεσσα είπε...

...Και βγήκανε τα υλικά στη μπετονιέρα του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ. να διαμαρτυρηθούν προς τα άλλα ότι αυτά ευθύνονται που το χαρμάνι δε δένει και δε χτίζει σπίτια κι αναρωτιούνται γιατί γκρεμίζονται.

Περί μηχανικής κανένας γνώστης; Καμιά γυναίκα πρωτομάστορα να στεριώσουμε, μπας και στεριώσει το γεφύρι; Πήξαμε στους μαθητάδες που πριν αποφοιτήσουν έχουν τουπέ μαστόρου. Αλλά τι να τους κάνουμε τους μάστορες με δίπλωμα, όταν παίζουμε με τα LEGO μας και την καταβρίσκουμε στην παιδούπολη, χτυπώντας το ποδαράκι κάτω, επειδή η άτιμη κοινωνία δε μας αγοράζει εδώ και τώρα παγωτά;

takis είπε...

KOE, KOE
μην την μπερδέψτε με τον Κυνολογικό Ομιλο Ελλάδος..ούτε με την Κολυμβητική Ομοσποσπονδία Ελλάδος

Μια φίλη άκουσε την Ε.Σωτηρίου (2η στο ευρωψηδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ) κάπου να μιλάει και αναρωτήθηκε για το άτομο γελώντας..(έδωσε και χαρακτηρισμό που δεν θέλω να τον μεταφέρω)

Τι να λέμε τώρα..
κρίμα το κορίτσι.. έχασε την έδρα της ευρωβουλής μέσα απο τα στιβαρά της χέρια..
γιατί ρε άτιμοι ανανεωτικοί δεν ψηφίσατε? το κρίμα στο λαιμό σας..

ΟΡΕΙΝΟΣ είπε...

Φιλαράκια, το πρόβλημα με το ΣΥΝ, ΣΥΡΙΖΑ, είναι ότι ενδεχομένως δεν έχει πια λόγο υπάρξεως - ζωτικό χώρο. Το μόνο ζωτικό χώρο στο κοινοβουλευτικό σύστημα, τον κρατά το ΚΚΕ. Δύσκολα τα πράγματα.. Προβλέπω, αν και το απεύχομαι, τριχοτόμηση: ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, περιθώριο.

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

@ Oρεινέ
Το ΚΚΕ εκφράζει, παγιωμένες απόψεις και διαπιστώσεις, αναλύοντας τα δεινά του καπιταλισμού με φωνές διαμαρτυρίας που καταλήγουν σε προτάσεις με πρόθεμα το "αντί" και το "κατά".

Υπάρχει, όμως πάντα ένας κόσμος της αριστεράς και όχι μόνο της αριστεράς θάλεγα, αλλά ένας κόσμος με κοινωνικές ευαισθησίες, που δεν μπορεί, δεν γίνεται, να εκφραστεί μέσα από τις αντιλήψεις του.

Νομοτελειακά και μόνο, αν το δεις, τότε θα σου πω ότι ουδέποτε θα πάψουν να υπάρχουν αριστεροί που θα εκφράζονται με πολλούς τρόπους και απ'πολλούς πολιτικούς χώρους αναζητώντας, με τον δικό τους τρόπο την βελτίωση και την αλλαγή προς μια κοινωνία δικαιότερη και καλύτερη.

Δεν αποτελεί, από ότι ξέρω, νομοτέλεια, ούτε η ύπαρξη του ΠΑΣΟΚ, ούτε της Ν.Δ.

Δεν νομίζω να υποστηρίζεις ότι θα αλλάξουν οι φυσικοί και πολιτικοί κανόνες της ζωής.
Τα τελευταία 2500 χρόνια στις κοινωνίες των πολιτών, υπάρχουν πάμπολλα παραδείγματα που επιβεβαιώνουν αυτά που λέω.
Μην κρίνεις τα πολιτικά δρώμενα, με βάση τα τελευταία χρόνια ή μήνες ή βδομάδες.
Τα γεγονότα είναι ραγδαία και η γη γυρίζει, συνεχώς.

Αστερόεσσα είπε...

To KKE είναι ιστορικά ανεπίκαιρο.

Το ζητούμενο θα ήταν μια Αριστερά εχέφρων με επίγνωση των αιτημάτων των καιρών και της συνθετότητας της σύγχρονης κοινωνίας που να τολμά να προτείνει και να συμμετέχει χωρίς να περιορίζεται σε αντιπολιτευτικό ρόλο. Δεν είναι δυνατόν το 2009 να μιλάμε με πολιτικούς όρους του 1908.

Απλή αναλογική, όχι στις κυβερνήσεις αυτοδυναμίας και ευέλικτα κυβερνητικά σχήματα όπου οι συνεργασίες ή οι διαφωνίες να γίνονται επί χάρτου και να μην περιορίζονται σε στείρα ρητορεία.

Επιτροπές ελέγχου, ανεξάρτητη δικαιοσύνη, ισονομία, κοινωνικό κράτος, δήμευση περιουσίας των εμπλεκομένων σε οικονομικά σκάνδαλα και στέρηση των πολιτικών τους δικαιωμάτων.

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

Αλλαγή πολιτικού σκηνικού μα ενεργούς πολίτες και αναδιάταξη των υπαρχόντων ξεπερασμένων πολιτικών σχημάτων.
Μια κοινωνία "επικοινωνούμενη", δηλαδή.

Κια όλα αυτά κοιτώντας στη γη και προσέχοντας το κάθε βήμα μας.
Όχι λόγια- αέρας και λειψές ιδεοληψίες αρχηγίσκων.

Δεν μπορούμε να εθελοτυφλούμε ούτε να κοροϊδεύουμε τον εαυτό μας.
Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε καλύτερο και άρα αυτό θα επιζητάμε.

Αστερόεσσα είπε...

Η δημαγωγία ή η κριτική είναι πανεύκολη. Και στο καφενείο γίνεται. Το να χαράξεις όμως πολιτική είναι ιδαίτερα δύσκολο. Μετά μιλάμε για προεκλογικές υποσχέσεις και για μη- τηρήσεις, κι εκεί πάνω στηρίζεται όλη μας η απαρέσκεια. Πολιτική όμως ελάχιστοι μπορούν να ασκήσουν.

Να τις βράσω όλες τις πορείες και τα παχειά λόγια και τις συγκεντρώσεις και τους λαϊκούς αγώνες, όταν στη Βουλή δε νομοθετείς για να αλλάξεις επί της ουσίας κάτι. Έκλεισε η Βουλή καιρό πριν τις Ευρωεκλογές. Αυτό καλείται κατάλυση πολιτεύματος. Ούτε συνέτρεχε κανένας λόγος να κλείσει η Βουλή των Ελλήνων για τις εκλογές στην Ε.Ε. Είναι δύο ανεξάρτητα σώματα η Ευρωβουλή και η Ελληνική Βουλή και επιπλέον η Ευρωβουλή δεν έχει αρχίσει ακόμα, ως οφείλει, νομοθετικό έργο.

Αστερόεσσα είπε...

Και κάτι ακόμη. Ο ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ. δεν έχασε σε ποσοστό γιατί έφταιγε η Ανανεωτική Αριστερά ή ο ΣΥΝ ή "χρεώθηκε τους αγώνες του Δεκέμβρη" ή γιατί έγινε ελλιπής προβολή και λειψή καμπάνια.

ΕΧΑΣΕ ΔΙΟΤΙ ΔΕΝ ΠΕΙΘΕΙ. ΤΟΣΟ ΑΠΛΟ!

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

Έχασε γιατί είχε κοντόφθαλμες βλέψεις, που απέδειξαν το "λίγο" της ηγεσίας του.
Τελεία και παύλα.
Για μένα αυτό που έγινε και η ευκαιρία που χάθηκε, ήταν έγκλημα ενάντια στην κοινωνία και στον κόσμο, που περίμενε από κάπου να πιαστεί.
Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που έχουν αξιοπρέπεια και πολιτικό ήθος, αλλά είναι στην γωνία.

Αυτά έγραφα, τώρα στο ποστ μου,
Κια μάλιστα, στον Ασκαρ, ό οποίος, ωω του θαύματος, σχολίασε ευπρεπέστατα(!!)
και σωστά!

Λες νάπαθε, κάτι; Λες να χτύπησε σε κανένα κουβαδάκι το κεφάλι του ( ο προβοκάτορας) και να συνήλθε, για λίγο;
Ευκαιρία να τον περιλάβεις!!

Αστερόεσσα είπε...

O Άσκαρ εφιλήθη υπό μιας μάγισσας και μεταμορφώθηκε από βατράχι σε άνθρωπο. Η μεταμόρφωση είναι προσωρινή. Τώρα πρέπει να σκοτώσει δράκους και να θριαμβεύσει στην ανδρεία, στα αινίγματα και στην αγάπη για τον πλησίον του, για να κρατήσει την ανθρωπινή μορφή του και να λυθούν τα μάγια, αλλιώς θα ξαναγίνει βατράχι για πάντα, είπε η μάγισσα Κατίγκω, η οποία εμφανίζεται όταν χρειάζεται και όχι κατά παραγγελίαν.

Αστερόεσσα είπε...

"Σιγά μη γίνει άνθρωπος. Βατραχάνθρωπος και πολλά ζητάμε", ξαναείπε η μάγισσα Κατίγκω και χάθηκε. *Πουφ!*

ΟΡΕΙΝΟΣ είπε...

Ο ΣΥΝ - ΣΥΡΙΖΑ, έπρεπε να διεμβολήσει το ΚΚΕ, να το "ανοίξει", και να κυριαρχήσει. Η πίττα δεν είναι μεγάλη, 10% - 12%. Το ΠΑΣΟΚ όπως βλέπετε κρατάει γερά, δεν είναι εδώ Γαλλία, κτλ.
Όταν και αν ανοίξει το ΚΚΕ τα πράγματα θα είναι καλύτερα για όλους..

Αστερόεσσα είπε...

@ Ορεινέ,
τίνι τρόπω να διεμβολιστεί το Κ.Κ.Ε; Το Κ.Κ.Ε. καλά κρατεί. Άκαμπτο - ξεάκαμπτο, αυτό είναι. Η Κ.Ο.Ε. απ' τις συνιστώσες του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ. είναι εξίσου σκληροπυρηνική. Ένας από τους λόγους αποτυχίας του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ. είναι ότι επιχείρησε να γίνει εν μέρει κακέκτυπο Κ.Κ.Ε., κατηγορώντας ταυτόχρονα το Κ.Κ.Ε. για τα ίδια ακριβώς πράγματα που κάποιες από τις συνιστώσες του ενστερνίζονται. Ο παραλογισμός στο μεγαλείο του.

Αστερόεσσα είπε...

Υπόθεση εργασίας: Έστω ότι διαλύεται ο ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ. Πού θα πάνε οι σκληροπυρηνικές συνιστώσες; Στο Κ.Κ.Ε.; Ούτε αυτό είναι εφικτό, γιατί στο Κ.Κ.Ε. δε χωράνε φράξιες. Ορθοδοξία ή θάνατος.

Ποιες λοιπόν από τις συνιστώσες ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ. έχουν συμφέρον για έναν ενωμένο ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ. με την προσδοκία να αποκτήσουν και κοινοβουλευτική εκπροσώπηση, γιατί διαφορετικά θα είναι εσαεί καταδικασμένες μεταξύ 0,5 - 1 - 2%; Αυτές ακριβώς.

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

Αυτή τη στιγμή, καθοριστικό ρόλο θα παίξει η στάση του Α. Αλαβάνου.
Έχει ευθύνες για αυτήν την κατάσταση.
Το είπε, χθες, στην συνέντευξη και το εννοούσε.
Νομίζω, ότι έχει την δυνατότητα να πράξει τα δέοντα, ώστε να μην χρεωθεί, γι΄αυτά που ευθύνεται, αλλά και για όσα, δεν εθύνεται.

Το χρωστά στον εαυτό του, στο κόμμα του και σε ένα πολύ μεγάλο μερίδιο της κοινωνίας.

Δεν πάει, άλλο. Αυτό που υπάρχει, τώρα, είναι ένα πολιτικό μόρφωμα, απροσδιόριστο και μιας θολής ιδεολογίας, που σ΄ένα μεγάλο τμήμα της ηγεσία του κυριαρχούν φανατικοί και άτομα που αρνούνται να ακούσουν και να συνομιλήσουν.

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

Ενημέρωση, αν δεν το μάθατε.
Παραιτείται ο Α. Αλαβάνος, από Πρόεδρος Κοινοβουλευτικής Ομάδας και από βουλευτής.

Πιθανός νεός πρόεδρος Κ.Ο., ένας από: Κουβέλη, Δραγασάκη, Λαφαζάνη.

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

Πως τα βλέπετε;
Αστερόεσσα, Μάκη;
Στριμόκωλα...

ΟΡΕΙΝΟΣ είπε...

Δείτε κι' αυτό:

http://g700.blogspot.com/2009/06/blog-post_15.html

Το ζήτημα ΣΥΝ αποτελεί πρόβλημα και για το ΠΑΣΟΚ. Γιατί ανοίγει εκ των πραγμάτων ζήτημα συνεργασιών.. ΝΔ - ΛΑΟΣ..

ΟΡΕΙΝΟΣ είπε...

Συνέχεια από το προηγούμενο:

Παρά το γεγονός ότι υπάρχει μια γλυκόπικρη εκδικητική "χαρά"..από την εποχή του βρώμικου 89..

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

Αμαν, μωρέ Ορεινέ!
Έχετε τους κατήγορους σας, εκείνης της εποχής ( Άνδρουλάκη, Δαμανάκη)
Ο ίδιος ο Γιώργος, ο γιός του ήταν ενάντια στον Ανδρέα. Το ξέχασες;

ΟΡΕΙΝΟΣ είπε...

Δεν ξεχνώ τίποτα, τα συναισθήματα είναι γλυκόπικρα. Ο φίλος μου ο Μίμης πάντως λέει ότι έχει κάνει αυτοκριτική.

Όπως είπα οι εξελίξεις μας προβληματίζουν.. Τι να πω; Ίσως αν μπορούσε να συγκροτηθεί κάτι από ανανεωτική πτέρυγα και οικολόγους...Πως τα βλέπετε;

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

Ας μην κοιτάμε μόνο τα τωρινά ποσοστά και την πρόσθεσή τους.
Πολύς κόσμος δεν θέλει μόνο προσχηματικές κομματικές συμφωνίες ηγεσιών.
Η αξιοπιστία των λόγων και μια ουσιαστκή πολιτική πρόταση, είναι το ζητούμενο.
Αυτό δεν θέλει λόγια του αέρα. Άλλωστε αυτό πλήρωσε και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Νομίζω ότι θα υπάρξουν αναδιατάξεις στα πολιτικά κόμματα. Και θα πρέπει να μην επαναλαμβάνονται τα ίδια λάθη.

Πολλοί θα ήθελαν ένα κόμμα με αξιόπιστους πολιτικούς που θα απευθύνεται σε πολίτες που προτιμούν την ειλικρίνεια και την εντιμότητα στην πράξη αντί της βαρβαρότητας και της στείρας κομματικής γλώσσας.

Αστερόεσσα είπε...

Aπό τη σημερινή Ελευθεροτυπία, άρθρο Αποχωρεί ο Αλαβάνος, ενισχύεται ο Τσίπρας, επαναπροσδιορίζονται όλα στον ΣΥΡΙΖΑ, σχόλιο αναγνώστη με το όνομα ΔΙΗΝΕΚΗΣ ΓΚΟΤΣΗΣ:

"Όταν στο ΠΑΣΟΚ τρώγονταν για την Καρέκλα, μία μάζα άστεγων σοσιαλιστών φλέρταρε με τον Συνασπισμό και τον εκτόξευσε στις μετρήσεις. Το κύμα αυτό ήταν ειλικρινές και όχι εποχιακό υπό την προϋπόθεση όμως ότι θα έμπαιναν σε εφαρμογή συγκεκριμένες διαδικασίες. Ο κόσμος που συνέρρεε από το ΠΑΣΟΚ (όχι οι κομματικοί, οι υπόλοιποι απλοί ψηφοφόροι) ήταν εξοικειωμένος με την άσκηση εξουσίας, κάτι καθόλου αθέμιτο αν αναλογιστεί κανείς το παράξενο εκλογικό σύστημα της χώρας μας, ασφυκτιούσε από τη μη – πολιτική Καραμανλή και ήλπιζε σε μία συνεργασία ΠΑΣΟΚ – ΣΥΝ. Η ηγεσία του ΣΥΝ βρέθηκε σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι και, όπως εκ των υστέρων αποδείχθηκε, πιθανότατα πήρε το λάθος μονοπάτι. Εκεί λοιπόν που είχαν δημιουργηθεί προσδοκίες για αριστερή διακυβέρνηση εμφανίσθηκαν κάτι ωριαίες μεν, δύσπεπτες όμως για τους αμύητους φάτσες, όπως των τύπων της ΚΟΕ ή του Χουντή. Εκεί που ο έρμος αριστερός πίστεψε σε μια ευρωπαϊκή πορεία συνεργασίας της αριστεράς, να σου μπροστά του σφυροδρέπανα, προσλήψεις στο δημόσιο με τις χιλιάδες και σταλινικού τύπου ‘’δημοψηφίσματα’’ για να εκπαραθυρωθούν οι ενοχλητικοί ανανεωτικοί. Ήταν προφανές ότι θα τους γύριζαν την πλάτη όχι μόνο αυτοί που ήρθαν από το ΠΑΣΟΚ, αλλά και παραδοσιακοί υποστηρικτές του ΣΥΝ. Το μόνο παρήγορο στην ιστορία αυτή ήταν κάτι που μου είπε παραδοσιακός πασόκος ο οποίος είχε στραφεί οριστικά στον ΣΥΝ αλλά στις ευρωεκλογές ψήφισε ΠΑΣΟΚ. Στην απόλυτη απορία μου, απάντησε: ‘’Κοίτα, ψήφισα τώρα ΠΑΣΟΚ για να είναι μεγάλη η διαφορά και να τρομάξει ο Καραμανλής γιατί αν ψήφιζα ΣΥΝ θα ήταν το ΠΑΣΟΚ στα ίδια επίπεδα και ο χοντρός θα ξεσάλωνε. Στις εθνικές όμως θα ψηφίσω ΣΥΝ κανονικά’’. Είναι ακόμα μια ευκαιρία τώρα για τον Συνασπισμό να επιλέξει ξεκάθαρα την πολιτική των συνεργασιών μέσω προγραμματικών συμβιβασμών . Οι πολίτες έχοντας πια αηδιάσει από τις εξουσιαστικές πρακτικές των δύο κομμάτων ζητούν επιτακτικά μια πραγματιστική σύγκλιση και όχι ακρότητες και σφυροδρέπανα. Θα ήταν λόγου χάρη ευεργετικότατο αν ο Συνασπισμός μέσα σε μία κυβέρνηση συνεργασίας έθετε εκτός λειτουργίας τις κάμερες, θέσπιζε περιορισμούς στην καταβόθρα των Mall ή περιόριζε τους κομματικούς διορισμούς. Ο Αλέκος Αλαβάνος έκανε μια κάκιστη επιλογή γιατί πίστεψε πως ήλεγχε το εισερχόμενο ρεύμα. Τώρα ορθότατα οπισθοχωρεί ώστε να λήξει πια και αυτή η ανωμαλία της δυαρχίας. Απομένει να δούμε αν ο Αλέξης πήρε το μήνυμα και αν η αριστερά θα ξεπεράσει τις αγκυλώσεις του παρελθόντος και θα μπορέσει να προτείνει μια ρεαλιστική κυβερνητική συνεργασία. Και η συγκυρία είναι ακόμα πιο κρίσιμη καθώς από την άλλη πλευρά δεν παίζει πια ένα μετριοπαθές κεντρώο σεμνό και ταπεινό κόμμα αλλά επελαύνει ακάθεκτη η πιο μαύρη εκδοχή της δεξιάς."

Αστερόεσσα είπε...

Όμως, παρακολουθώντας τις εξελίξεις φρονώ ότι ο Αλέξης Τσίπρας διόλου δεν έλαβε το μήνυμα και παραμένω βαθειά σκεπτικίστρια για το αν θα το λάβει.

Εάν η διαρχία είναι το πρόβλημα, στην ενίσχυση θέσης Τσίπρα, προσωπικά δε βρίσκω απολύτως κανένα καλό.

Σε συνδυασμό τώρα με τη χθεσινή συνέντευξη του Σπύρου Λυκούδη στα ΝΕΑ και συγκεκριμένα στις ερωτήσεις:

[...

-Τίθεται θέμα ηγεσίας;

-Όχι. Τίθεται θέμα αλλαγής γραμμής.

-Δηλαδή έγιναν μόνο λάθη;

-Ηγεσίες κάνουν λάθη, ηγεσίες τα διορθώνουν. Ο πρόεδρος του ΣΥΝ θα μπορούσε να στρίψει το τιμόνι. Αντ΄ αυτού επιμένει πεισματικά σε πορεία πλεύσης που οδηγεί σε ξέρες. Κρίμα... ]

διαφωνώ. Όταν κάποιος επιμένει πεισματικά σε λάθος πλεύση, σαφέστατα και από το πλήρωμα οφείλει να τεθεί θέμα ηγεσίας στο ΣΥΝ, αλλιώς κατά τη γνώμη μου, δε μιλάμε ρεαλιστικά.

Αστερόεσσα είπε...

Κοντολογίς: Δεν μπορούμε να μιλάμε με ευχολόγια ότι το μήνυμα επιτέλους θα ληφθεί. "Στου κουφού την πόρτα, όσο θέλεις βρόντα".

Ακόμη και για να επιτευχθούν θαύματα, χρειάζεται επιτέλους συμμετοχή.

Ούτε τα "mea culpa" είναι επαρκή ούτε και η βαθειά περισυλλογή, όταν δε συνδυάζεται από δράση.

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

Διάβασε κι΄αυτό, αρκετά αποκαλυπτικό

http://www.tanea.gr/default.asp?pid=13&ct=31&artID=4522430

Κάνε αν θες, να βγαίνει στα σχόλια...

Αστερόεσσα είπε...

Μεταφέρω το προηγούμενο link του Σπίθα από τα σημερινά ΝΕΑ

με ταυτόχρονο copy όλου του κειμένου:

ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ του 2007, έμπειρος πολιτικός του ΠΑΣΟΚ- στενός συνεργάτης τότε του Γιώργου Παπανδρέου- διατύπωσε κατ΄ ιδίαν την εξής πρόβλεψη: «Τους επόμενους μήνες η Ρηγίλλης θα διαλύσει τον ΛΑΟΣ κι ο Αλαβάνος τον ΣΥΝ». Στην πρώτη πρόγνωση ο οιωνοσκόπος έπεσε εντελώς έξω. Είναι ο Καρατζαφέρης που λειτουργεί ως περονόσπορος στη Ν.Δ. Στην άλλη όμως πάει να πέσει εντελώς μέσα- με δύο χρονάκια καθυστέρηση.

ΑΥΤΕΣ, ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ, πως ήταν οι ευρωεκλογές όπου ο ΣΥΡΙΖΑ θα χτυπούσε διψήφιο νούμερο και το ΠΑΣΟΚ στο δοξαπατρί. Το τεσσάρι τον οδηγεί σε φουλ εσωκομματική κρίση. Όπως πάντα, η πολιτική είναι απρόβλεπτη. Καταλύτης δεν είναι η ανανεωτική πτέρυγα που βρισκόταν σε μόνιμη αντιπαράθεση με τον Αλέξη Τσίπρα τους τελευταίους δέκα μήνες. Είναι ο Αλέκος Αλαβάνος που παραιτούμενος προκαλεί σοκ, δέος και εξελίξεις.

Ο ΑΛΕΚΟΣ είναι το είδος του χαρακτήρα που δεν έχουν σε μεγάλη εκτίμηση οι συνομήλικοί του στην πολιτική. Αν είναι στις καλές τους, τον περιγράφουν ως αντικομφορμιστή. Πρόσωπο με μακρά θητεία στην Κουμουνδούρου βάζει πιο βαθιά το μαχαίρι λέγοντας πως «ο Αλαβάνος δεν κάνει ποτέ πολιτική με πολιτικούς όρους» και προσθέτει πως «λειτουργεί με ιδεασμούς και ψυχολογισμούς». Τι νόημα έχει η παραίτηση; Απάντηση του ίδιου προσώπου: «Ο Αλέκος τιμωρεί έτσι όσους πιστεύει ότι έφταιξαν για το αποτέλεσμα. Δηλαδή, τον Τσίπρα και το Ρεύμα». ΤΟΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ καιρό δεν χρειαζόταν κανένας μικροσκόπιο για να καταλάβει ότι η σχέση Αλέκου και Αλέξη δεν ήταν όπως πριν. Πηγαίνοντας εκείνος στο πλατό του ντιμπέιτ των αρχηγών, ακύρωσε τον Τσίπρα σε μια κίνηση που πάλι θα μπορούσε κανείς να μπει στον πειρασμό να ερμηνεύσει με ψυχολογικούς όρους. Η παραίτηση Αλέκου λειτουργεί ως αυτοκατάργηση και αφήνει τον Αλέξη πολιτικά μόνο με το αποτέλεσμα. Μπορεί να κρατήσει ο Τσίπρας μόνος του το μαγαζί; Αμφίβολο.

ΕΙΝΑΙ Η Νάντια Βαλαβάνη που αντικαθιστά τον Αλέκο στη Βουλή. Πολύ πιο ζουμερό είναι το ερώτημα ποιος θα πάρει τη θέση του στην προεδρία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Η Κουμουνδούρου έχει μια τελευταία ευκαιρία επιλογής μεταξύ διάλυσης και σύνθεσης.

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

Είναι μια περιγραφή που πλησιάζει στην πραγματικότητα, ανάλογα με το τι θα πράξει, τελικά.
Η τελευταία σφραγίδα, συνήθως προσδιορίζει τα μέλλοντα, αλλά ταυτόχρονα επαναπροσδιορίζει και τα παρελθόντα.

ΟΡΕΙΝΟΣ είπε...

Με την άδειά σας, θα ξαναμπώ για λίγο σφήνα. Εξάλλου η σχέση με το ΠΑΣΟΚ, πρωτοστατεί και στην αρθρογραφία που παραθέτετε. Η Ιστορία προσφέρει ευκαιρίες. Μια τέτοια προσφέρθηκε στο ΣΥΡΙΖΑ, όταν είχε κρίση το ΠΑΣΟΚ. Τότε λοιπόν, έπρεπε με συναίσθηση του Ιστορικού ρόλου και καθήκοντος ο ΣΥΡΙΖΑ να στραφεί με σαφήνεια προς μια έντιμη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ. Θα ήταν καλό για όλους. Ωστόσο δυστυχώς η Αριστερά δεν φημίζεται για την υπευθυνότητά της απέναντι στις προκλήσεις και στα Ιστορικά προτάγματα(βλ. ΕΑΜ, ΕΔΑ). Προτιμά τον οπορτουνισμό και το μαξιμαλισμό. Ευτυχώς για τη χώρα που δε διαλύθηκε και το ΠΑΣΟΚ, γιατί τότε τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα. Τώρα ΄νομίζω ότι πρέπει κάποιες δυνάμεις σας να ανασυνταχθούν, να συγκροτήσουν ένα νέο φορέα και να ξεκινήσει το εγχείρημα της συνεργασίας από άλλη βάση.

Φιλικά,
Ορεινός.

Αστερόεσσα είπε...

@ Oρεινέ,
Αυτό το έχω ξαναδεί πολλάκις.
Είναι ιστορικό λάθος να ταυτίζεται η Ένωση Κέντρου του '60 με το ΠΑΣΟΚ και η ΕΔΑ με τη μεταπολιτευτική ΕΔΑ ή το ΚΚΕ και ΚΚΕ.εσ.
Με την ίδια λογική, γιατί όταν ιδρύθηκε το ΠΑΣΟΚ το '74 ο Αντρέας δε συνεργάστηκε με το Γεώργιο Μαύρο; Ο Μαύρος ήταν συνεχιστής της Ένωσης Κέντρου - Νέες Δυνάμεις κι όχι ο Αντρέας.