Δευτέρα 8 Ιουνίου 2009

Ευρωεκλογές στην Ευρώπη 2009. Μήνυμα ελήφθη;


Ένα τεράστιο ποσοστό αποχής – ρεκόρ για τα μέχρι τούδε χρονικά σημείωσαν οι Ευρωεκλογές του 2009 για την Ευρώπη, με μια σαφώς δεξιά στροφή στο Ευρωκοινοβούλιο και νίκη στην Ομάδα Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (Χριστιανοδημοκράτες) και Ευρωπαίων Δημοκρατών (Ε.Λ.Κ-Ε.Δ.), και άνοδο των Πρασίνων και κομμάτων ακραίων τάσεων.

Για την Ευρώπη το ποσοστό αποχής ανήλθε στο 56,99%, ενώ για την Ελλάδα σημείωσε ρεκόρ που ξεπέρασε το προηγούμενο των Ευρωεκλογών του 2004, το οποίο και είχε χαρακτηριστεί τότε ως το μεγαλύτερο των μεταπολιτευτικών χρόνων και διαμορφώνεται στο 47,4% το οποίο–στην γενικώς πολιτικοποιημένη Ελλάδα- δεν μπορεί να αποδοθεί ούτε στο τριήμερο του Αγίου Πνεύματος αλλά ούτε και στην αδιαφορία για τα κοινά.

Υπάρχει τεράστια ειδοποιός διαφορά στα κριτήρια που θα όφειλε ο ψηφοφόρος να ψηφίσει για την Ευρώπη σε σχέση με των εθνικών εκλογών, αλλά αυτή τη φορά ούτε στην Ελλάδα αλλά και σε καμία Ευρωπαϊκή χώρα δεν ψήφισαν οι πολίτες προσανατολισμένοι προς το Ευρωπαϊκό όραμα, αλλά με εθνικά κριτήρια. Ειδικά δε στην Ελλάδα καμία μνεία δεν έγινε για την Ευρώπη είτε σε προεκλογικές ομιλίες είτε στο περίφημο τηλεοπτικό debate των πολιτικών αρχηγών της προηγούμενης εβδομάδας. Οι εκλογές αυτές εκλήφθηκαν παντού στην Ε.Ε. ως μια σφυγμομέτρηση της κοινής γνώμης για τα εσωτερικά θέματα των κρατών – μελών, και για την Ελλάδα με αποδοκιμασία του κυβερνώντος κόμματος που έπεσε στο 32,29% και σαφή άνοδο του ΠΑ.ΣΟ.Κ. που έλαβε 36,65%, ενώ παρά την όποια συσπείρωση του Κ.Κ.Ε. και διατήρηση του ποσοστού του και αυτό ολίσθησε κατά μία μονάδα λαμβάνοντας 8,35% σε σχέση με το 9,48% που είχε λάβει στις Ευρωεκλογές του 2004. Δυσαρέσκεια εκφράστηκε και προς το ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ. με το ποσοστό του να κυμαίνεται περίπου στα ίδια επίπεδα με το 2004 λαμβάνοντας 4,70%, μικρή άνοδο σε σχέση με το 4,16% του 2004, αλλά μακράν πέραν των προσδοκιών του για εκλογή 3 ή 4 Ευρωβουλευτών και βεβαίως καμία σχέση με τα γκάλοπ και τις σφυγμομετρήσεις της κοινής γνώμης που το ήθελαν να ανέρχεται στο 18% ή εν πάση περιπτώσει σε διψήφια νούμερα, σπρώχνοντας τους ψηφοφόρους του να ψηφίσουν Οικολόγους ή άλλα μικρότερα κόμματα.

Και για τα εν Ελλάδι, η στροφή αυτή στην εκλογή των «λοιπών», συνολικά γύρω στο 7% δεν πρέπει καθόλου να ερμηνευτεί ως ψήφος των απολίτικων ή των «αναποφάσιστων». Ήταν ένα σαφέστατο μήνυμα ότι τουλάχιστον στα καθ’ ημάς τα κόμματα έχασαν την αξιοπιστία τους και ο κόσμος προτίμησε να δώσει ένα ηχηρό σε αυτά χαστούκι υιοθετώντας μια διαφορετική από τη συνήθη πρακτική να καταψηφίσει το κόμμα της Ν.Δ. με την λογική του «κακών προκειμένων το μη χείρον βέλτιστον». Και, mutatis mutandis, το «κακών προκειμένων...» δεν ισχύει μόνο για τα μεγάλα κόμματα, αλλά και για τα μικρά.

Η διαφθορά και η αλαζονεία της Κυβέρνησης με το διάχυτο νεποτισμό, την ατιμωρισία των φαύλων και την προστασία των εσμών φάνηκε και στις δηλώσεις του πρωθυπουργού, που, αν και θα δηλώσει ότι «το μήνυμα ελήφθη», θα προσθέσει στα συνήθη όλων σχεδόν των πολιτικών του τόπου μας «ναι μεν, αλλά» ότι «οι πολίτες αναγνωρίζουν την υπευθυνότητα με την οποία η κυβέρνηση χειρίζεται τα προβλήματα του τόπου», αναιρώντας ταυτοχρόνως την προηγούμενη ρήση του ότι το μήνυμα όντως ελήφθη. Χαμηλότερων τόνων και σοβαρότερες από μεριάς Κυβέρνησης ήταν οι δηλώσεις των Αντώνη Σαμαρά και Γιώργου Σουφλιά, αποφεύγοντας σκοπέλους στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων και αρνούμενοι να σχολιάσουν περαιτέρω.

Για το ΠΑ.ΣΟ.Κ. η χθεσινή αναμέτρηση ήταν μια σαφής νίκη με μία αναμενόμενη και χαμηλών τόνων δήλωση του Γιώργου Παπανδρέου, η οποία ήρθε να βάλει λίγο φρένο στην αλαζονική προγενέστερη δήλωση Ευάγγελου Βενιζέλου.

Ας μην ξεχνάμε όμως, ότι όπως ακριβώς στο ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ υπάρχουν ποικίλες τάσεις και συνιστώσες που διαφωνούν επί των αρχών με τις υπόλοιπες καθιστώντας ανεδαφικό το όραμα της Μεγάλης Αριστεράς, ομοίως και στη Ν.Δ. και στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. υπάρχουν οι ομάδες των διαφωνούντων, με τη διαφορά ότι στα μεγάλα κόμματα αυτό δε γίνεται προς τα έξω ορατό, διότι δεν είναι συνασπισμοί δυνάμεων, αλλά κόμματα και μάλιστα κόμματα προσωποπαγή. Και τελικά, αυτό που διαπιστώνει ο πολίτης με την ελάχιστη γνώση των πολιτικών δρώμενων είναι ότι ανεξαρτήτως της Σταλινικής στροφής του Κ.Κ.Ε. και της συμφωνίας μας ή όχι με αυτό, το τελευταίο είναι ίσως το μόνο ελληνικό κόμμα με τη μεγαλύτερη συσπείρωση, γιατί και τα μέλη του δεν μπορούν να κάνουν και διαφορετικά, οπότε και οι δηλώσεις της Αλέκας Παπαρήγα δεν αποτέλεσαν την έκπληξη.

Η άνοδος του ΛΑ.Ο.Σ. δε γνωρίζω κατά πόσον θα πρέπει να ερμηνευθεί ως η προσωπική νίκη του Γιώργου Καρατζαφέρη που αυτή τη φορά κερδίζει 2 έδρες για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όσο ψήφος δυσαρέσκειας των προσελθόντων στην κάλπη οπαδών της Ν.Δ.

Οι Πράσινοι πέτυχαν το στόχο τους και ο Μιχάλης Τρεμόπουλος πηγαίνει στην Ευρωβουλή. Οφείλει ωστόσο να αποδείξει ότι το χθεσινό εκλογικό αποτέλεσμα θα έχει σταθερότητα μέσα στο χρόνο, καθώς στη μεταπολιτευτική τουλάχιστον ιστορία πολλά πολιτικά κόμματα ανήλθαν, φούσκωσαν και εξαφανίστηκαν ως διάττοντες αστέρες.

Και για να μιλάμε σε ρεαλιστική βάση, χρειάζεται επανακαθορισμός στην πολιτική όλων των κομμάτων για να κερδίσουν κάτι και πάλι από τη χαμένη αξιοπιστία τους στον πολίτη.

Στο διά ταύτα; Η μεγάλη ειρωνία. Μεγάλοι κερδισμένοι στην Ευρώπη βγήκαν ο Νικολά Σαρκοζί (με ποσοστό αποχής από τις Ευρωκάλπες της Γαλλίας στο 60%), η Άνγκελα Μέρκελ, ο Μπερλουσκόνι, ο Μπαρόζο, ενώ για τη Μεγάλη Βρεττανία ο Γκόρντον Μπράουν του Εργατικού κόμματος δηλώνει ότι δε θα παραιτηθεί, αν και το κόμμα του ήρθε στις κάλπες τρίτο και καταϊδρωμένο. Κι όσο για την υπόλοιπη Ευρώπη; Για την Ολλανδία έχουμε πρώτο κόμμα τους Χριστιανοδημοκράτες και δεύτερη δύναμη τους ακροδεξιούς του Γκερτ Βίλντερς, στην Αυστρία τους Σοσιαλδημοκράτες να υποχωρούν κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες, στη Δανία το ακροδεξιό Folkeparti να παίρνει 14% των ψήφων, στην Τσεχία η αποχή άγγιξε το 74% (και δεν ήταν τριήμερο Αγίου Πνεύματος στην Τσεχία), στην Ουγγαρία το προβάδισμα το παίρνει η δεξιά αντιπολίτευση με επίσης ενισχυμένη ακροδεξιά, στη Ρουμανία δεξιά της τάξης του 60% και πλέον, ενώ στη Σλοβακία είχαμε αποχή από τις κάλπες της τάξης του 80%.

Χρειάζεται επανακαθορισμός στην πολιτική των κομμάτων στην Ελλάδα, επανακαθορισμός την πολιτική των κομμάτων της Ευρώπης των 27 και επανακαθορισμός της κοινής Ευρωπαϊκής πολιτικής, αφού και το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα είναι ελλιπές, αλλά και δεν υπάρχει κοινή εξωτερική ή αμυντική πολιτική στην Ευρώπη, μιας και αυτή αποτελεί τη συνισταμένη των κρατών – μελών και δεν υπάρχει κοινή αντιμετώπιση στα εκτός Ευρώπης. Και το πρόβλημα θα αυξάνει, αφού έχουμε Ευρώπη δύο ταχυτήτων με διαφορετικά μείζονα εθνικά προβλήματα στα νέα κράτη – μέλη. Η μεγάλη Ευρώπη οφείλει να κάτσει και να σκεφτεί, όμοια όπως πρέπει να σκεφτεί και η μεγάλη Αριστερά του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ. στην Ελλάδα. Οι συμφωνίες γίνονται σε θεμελιακούς χάρτες αξιών και όχι νεφελωδώς στο όνομα μιας ασαφούς και καθόλου ευδιάκριτης μεγαλοσύνης.



© Ελένη Καλλιανέζου από το Vejen της Δανίας, 8 Ιουνίου 2009

buzz it!

10 σχόλια:

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

Κια το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να παίξει το ρόλο που του αρμόζει. Αυτό του νμοθετείν. Γιατί μέχρι τώρα ο ρόλος του είναι συμβουλευτικός.
Οι ομάδες πρέπει να ορίσουν ξε αρχής αρχηγούς ώστε οι ψηφοφόροι να ξέρουν τι ψηφίζουν,
Αυτό σχεδιάζεται για το 2014, αλλά θα γίνει;
Τα 'άλλα δύο θεσμικά όργανα, η Ε.Ε και η ΚΟΜΙΣΙΌΝ δεν το επιθυμούν.

Για την ελλάδα και την αποχή τάχουμε προείπει, αλλά αναφέρθηκα και σήμερα.
Έ, όχι και ότι πέσαμε από τα σύννεφα!!
Όταν παραγράφουν όλα τα σκάνδαλα, κλείνουν τη βουλή και οι υπόλοιποι μας γράφουν εις τα υποδήματά τους και δεν μπορούμε να ψηφίσουμε, αυτούς που θέλουμε, αφού έχουν λίστα.

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Μια κι αρχίσαμε τα ποιηματάκια, ας αφιερωσουμε κι ένα μικρό στις ευρωεκλογές:
Χθες είχαμε εκλογές.
Ψήφισαν πολλοί.
Ψηφίστηκαν λίγοι.
Εκλέχτηκαν λιγότεροι.
Σήμερα όλοι έδειξαν
πως το πήραν αψήφιστα...

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

Πως περίμενες να το πάρουν, Ασκαρ;
Αναμενόμενο δεν ήταν;
Σιγά μην βάλουνε μυαλό, τα κοράκια..

takis είπε...

Θα κρατήσω αυτό:

"Χρειάζεται επανακαθορισμός στην πολιτική των κομμάτων στην Ελλάδα, επανακαθορισμός την πολιτική των κομμάτων της Ευρώπης των 27 και επανακαθορισμός της κοινής Ευρωπαϊκής πολιτικής"

H Ευρωπαϊκή τάση της αποχής και ενίσχυσης των ακροδεξιών σχημάτων έκανε πανηγυρικά την εμφάνιση της και στην Ελλάδα.
Δεν είναι καθόλου τυχαίο φαινόμενο αλλά ,αντίθετα ,ήταν αναμενόμενο.

Ισχυρίζομαι επίσης οτι δεν είναι ενα συγκυριακό φαινόμενο.
Θα τείνει να γίνει μόνιμη τάση του εκλογικού σώματος αν δεν υπάρξει αυτό που είπαμε πιο πάνω..επανακαθορισμός της πολιτικής δηλ.

Αν ληφθεί ή οχι το μήνυμα (σε επίπεδο ΕΕ) θα δείξει το άμεσο μέλλον.
Πιστεύω (ελπίζω?)τουλάχιστον σε άλλες χώρες θα γίνει αλλά και γιατί οχι και στην Ελλάδα...

Κόκκινη Πιπεριά είπε...

Συντρόφια σας χαιρετώ. Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών ήταν ένα δυνατό σοκ για όλους. Σε ότι αφορά τα "δικά" μας, πιστευω ότι όλα αυτά που φοβόμασταν επαληθεύθηκαν. Ο Σύριζα δυστυχως δεν μπόρεσε (δεν ήθελε μήπως;) να εκφράσει την πλειοψηφία του δημόσιου χώρου της Ανανεωτικής Αριστεράς.

Μπορεί να διορθωθεί η κατάσταση; Προφανώς, αλλά χρειάζεται πολιτική γενναιότητα από την ηγεσία του Συνασπισμού. Και θα σας πω μια ιδέα.

Ο Ν. Χουντής εκλέχθηκε ευρωβουλευτής, άρα το κόμμα πρέπει να εκλέξει νέο γραμματέα.

Τι πιο ενωτικό να προτείνει ο Α. Τσίπρας στον Δημήτρη Παπαδημούλη τη θέση του γραμματέα του κόμματος; Οσο μπορώ θα προωθήσω αυτή τη πρόταση.

Ο ΣΥΝ πρέπει να ανακτήσει τη χαμένη του σχέση με τον δημόσιο χώρο της Ανανεωτικής Αριστεράς.

Μάκης

takis είπε...

"Tην άποψη πως δεν υπάρχει ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, εξέφρασε ο ευρωβουλευτής του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς Νίκος Χουντής μιλώντας στο ρ/σ Alpha 9,89, καθώς, όπως ανέφερε, στις προηγούμενες ευρωεκλογές το ποσοστό ήταν 4,16% και σε αυτές 4,7%. Σημείωσε πάντως πως ο ΣΥΡΙΖΑ είχε βάλει υψηλούς στόχους έναντι των οποίων δεν τα κατάφερε."

Πιστεύω η ιστορία ΣΥΡΙΖΑ είναι τελειωμένη.
Απο κοντά και ο ΣΥΝ αν δεν αλλάξει ΑΜΕΣΑ μυαλά.
Η εκτίμηση μου είναι οτι δεν έχει σκοπό να αλλάξει(βλ. και παραπάνω δήλωση)
Η Ανανεωτική πτέρυγα βρίσκεται σε αδυναμία αφού και ο Παπαδημούλης δήλωσε οτι δεν τίθεται θέμα ηγεσίας στον ΣΥΝ!..
Δηλ. αν δεν τεθεί τώρα πότε θα τεθεί?!....
Αλλά θα μου πείτε και να τεθεί τι θα γίνει?
Ακριβώς , οι διαφορές είναι τόσο σοβαρές που δεν βλέπω άλλο δρόμο απο τη διάσπαση.
Δυστυχώς ετσι είναι..
και ξαναγυρίζουμε στην αρχική διαπίστωση της ανάρτησης...
"Χρειάζεται επανακαθορισμός στην πολιτική των κομμάτων στην Ελλάδα"

αυτό για τον ΣΥΝ σημαίνει, μεταξύ άλλων, ουσιαστική ρήξη με την υπάρχουσα κατάσταση.

Αστερόεσσα είπε...

Γεια σας, παιδιά!

Εν πρώτοις, να ευχηθούμε στο Νίκο Χουντή καλή θητεία.

Απ' όσο μπορώ να παρακολουθήσω τις εξελίξεις στην Ελλάδα από τη Δανία, θα πω ότι στην Ελλάδα προκειμένου να υπερασπιστούν οι λάθος χειρισμοί επικαλούνται ανυπόστατα επιχειρήματα.

Στις προηγούμενες ευρωεκλογές ο ΣΥΝ είχε 4,16% και σε αυτές 4,70%, όντως. Αλλά γιατί στην Ευρώπη η η Ευρωπαϊκή Αριστερά έλαβε 4,5% έναντι 5,2% και αυτό μας διαφεύγει; Είμαστε ο προοδευτικότερος πυλώνας της Αριστεράς εν Ευρώπη ή θα πάρουμε χαμπάρι τι συμβαίνει στην Ε.Ε μετά από μια 20ετία;

Γιατί η Σοσιαλιστική Ομάδα πάλι στην Ε.Ε. από το 27,6% έπεσε τώρα στο 22%; Δε μας αφορά ούτε η πτώση των Σοσιαλδημοκρατών;

Αν μετά από Ευρωεκλογές δε μας αφορά τίποτα απ' όλα όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη, τότε γιατί ψηφίσαμε για Ευρωεκλογές;

Αστερόεσσα είπε...

Ας δούμε αυτή τη συζήτηση σε συνάρτηση και με το τελευταίο ποστ του Σπίθα και της συζήτησης που γίνεται παράλληλα εκεί

takis είπε...

ΑΠΟ ΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΑ
(ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ,11/06/2009)

Ασχετο με το θέμα αλλά μου άρεσε!

"Κοινοτικό πρόστιμο συνολικού ύψους 244,2 εκατ. ευρώ, επιβλήθηκε στη χώρα μας για κακοδιαχείριση αγροτικών ενισχύσεων και δυσλειτουργία του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης και Ελέγχου (ΟΣΔΕ) των κοινοτικών επιδοτήσεων, στο ελαιόλαδο, το βαμβάκι, τη σταφίδα και τα εσπεριδοειδή.

Η απόφαση αυτή ελήφθη μετά από ελέγχους που διενήργησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στον τομέα του ελαιολάδου, του βαμβακιού, της σταφίδας και των εσπεριδοειδών για τα οικονομικά έτη 1999-2004.

Να σημειωθεί ότι την τελευταία δεκαετία τα συνολικά πρόστιμα που έχουν επιβληθεί στη χώρα μας για κακοδιαχείριση αγροτικών ενισχύσεων και δυσλειτουργία του ΟΣΔΕ, υπερβαίνουν το 1,5 δισ. ευρώ."

Αναρωτιέμαι αν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έχουν να πουν κάτι για αυτό!!

Εχω κάτι απορίες!...

Αστερόεσσα είπε...

@ Τάκη,
Γράφτες στο τεφτέρι και θύμησέ τις και σε μένα να βγάλω κανένα σύνθημα για το νέο συλλαλητήριο στο οποίο ο σύντροφος Αλέξης θα μας καλέσει όπου να 'ναι ή να τις πουλήσω για καμιά ωραία πιασάρικη μπροσούρα. :-P