Τετάρτη 1 Απριλίου 2009

O Πύργος της Βαβέλ και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως φαίνεται, τη δεύτερη θέση στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ θα καταλάβει μέλος της ΚΟΕ, που, λόγω του αντιευρωπαϊκού της προσανατολισμού και με οράματα όπως αυτό του υπαρκτού σοσιαλισμού, προκαλεί κλυδωνισμούς τόσο στο εσωτερικό του ΣΥΝ με τη σταθερά ευρωπαϊκά προσανατολισμένη Ανανεωτική Αριστερά, όσο και στο ΣΥΡΙΖΑ με το ΔΗΚΚΙ, που απειλεί να φύγει από το Συνασπισμό της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, αν τη δεύτερη θέση στο Ευρωψηφοδέλτιο καταλάβει υποψήφιος της ΚΟΕ.


Αποκαλυπτικό το άρθρο του Θωμά Τσάτση στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, 28/03/2009, το οποίο και αναδημοσιεύω αυτούσιο:

"Το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ για τις ευρωεκλογές παραμένει σε εκκρεμότητα, τροφοδοτώντας σενάρια για τα πρόσωπα που θα καταλάβουν τη δεύτερη και την τέταρτη θέση της λίστας.
Η πιθανή κατάληψη της δεύτερης θέσης από στέλεχος της Κομμουνιστικής Οργάνωσης Ελλάδας (ΚΟΕ), μιας από τις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ, είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει αντιδράσεις.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δημήτρης Παπαδημούλης, που θα είναι τρίτος στη λίστα, μιλώντας στην «Ε», χαρακτηρίζει «εκλογικά επιζήμια» για τον ΣΥΡΙΖΑ την κατάληψη της δεύτερης θέσης από την ΚΟΕ. «Θεωρώ σοβαρό λάθος τη διαφαινόμενη ανάθεση, και μάλιστα με διαδικασίες κορυφής, της δεύτερης θέσης του ευρωψηφοδελτίου σε μια συνιστώσα που αγωνίζεται για τη διάλυση της Ευρωπαϊκής Ενωσης και την έξοδο της Ελλάδας απ' αυτή. Εκτιμώ ότι μια τέτοια επιλογή, εκτός των άλλων, θα αποδειχθεί και εκλογικά επιζήμια», τονίζει χαρακτηριστικά και προσθέτει: «Ο αριστερός ευρωπαϊσμός του ΣΥΝ είναι γερά "κλειδωμένος" σε όλες τις συλλογικές μας αποφάσεις. Είναι σαφής και στο πρόγραμμα που ψηφίσαμε πριν από ένα μήνα. Δεσμεύει όλα τα μέλη και στελέχη του ΣΥΝ. Θέλω να πιστεύω ότι οι διαδικασίες στην κορυφή του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μετατραπούν σε όχημα για την εγκατάλειψη ομόφωνα ψηφισμένων θέσεων του ΣΥΝ». Προσθέτει τέλος: «Προσωπικά θα συμβάλω όπως πάντα στον εκλογικό αγώνα από την τρίτη θέση του ευρωψηφοδελτίου, στο μέτρο φυσικά που μου αναλογεί, με απόλυτο σεβασμό στο συνασπιστικό κεκτημένο και τις συλλογικές διαδικασίες. Τώρα προέχει η συλλογική κινητοποίηση για να πάμε καλά στις ευρωεκλογές. Μετά τις εκλογές, θα κάνουμε ταμείο με τη συντροφικότητα και την ειλικρίνεια που απαιτείται».

Η ΚΟΕ έχει μπει στο στόχαστρο της Ανανεωτικής Πτέρυγας του ΣΥΝ, καθώς έχει διατυπώσει θέσεις για διάλυση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενώ υποστηρίζει ότι αγωνίζεται και για την απόσχιση της Ελλάδας από την Ενωση. Σύμφωνα με πληροφορίες, στον ΣΥΡΙΖΑ σχεδόν έχουν καταλήξει στην κατάληψη της δεύτερης από την ΚΟΕ και της τέταρτης από το ΔΗΚΚΙ. Θέλουν όμως να συμφωνήσουν και για το ψηφοδέλτιο επικρατείας, εν όψει των επόμενων βουλευτικών εκλογών, καθώς υπάρχει η εκτίμηση ότι οι εκλογές θα είναι πρόωρες. Οι συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως η ΚΟΕ, η ΑΚΟΑ και το ΔΗΚΚΙ, μάχονται ώστε να έχουν έναν εκπρόσωπό τους στην Ευρωβουλή ή τη Βουλή μετά τις ευρωεκλογές ή τις βουλευτικές εκλογές."

Η ίδια εφημερίδα σε χθεσινό δημοσίευμά της αναφέρει:

"Τα πρόσωπα που θα καταλάβουν τη 2η και την 4η θέση στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ για τις ευρωεκλογές δεν έγιναν γνωστά ούτε χθες, καθώς η Γραμματεία του πολιτικού σχηματισμού της Αριστεράς ανέβαλε τη χθεσινή συνεδρίασή της για αύριο.

Το πρόβλημα που έχει ανακύψει έχει σχέση με τη στάση του ΔΗΚΚΙ, που επιμένει να καταλάβει τη δεύτερη θέση του ευρωψηφοδελτίου, ενώ οι άλλες συνιστώσες φαίνεται πως συμφωνούν για υποψήφιο της ΚΟΕ. Το ΔΗΚΚΙ αντιδρά και ζητάει τη δεύτερη θέση απειλώντας (ή κατά άλλους προειδοποιώντας) με αποχώρηση από τον ΣΥΡΙΖΑ.
"


Peter Bruegel o Πρεσβύτερος, Ο Πύργος της Βαβέλ, 1563, Kunsthistorisches Museum, Βιέννη

Αναμενόμενο να δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά εντός του ΣΥΡΙΖΑ η διαμετρικά αντίθετη επί αρχών συγκέντρωση συνιστωσών, ιδίως σε θέματα Ευρώπης, όπου και ο προσανατολισμός της ΚΟΕ, επί παραδείγματι, είναι άκρως αντιευρωπαϊκή και ευρωσκεπτικιστική, αμφισβητώντας κατ' ουσίαν το ίδιο το κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, το οποίο -να υπενθυμίσουμε- υποστηρίζεται και από το ΚΚΕ, που ομοίως έχει ευρωσκεπτικιστική οριοθέτηση.

Το ζήτημα που τίθεται επί τραπέζης είναι ότι και ο Νίκος Χουντής, ο οποίος θα καταλάβει και την πρώτη θέση στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, ανήκει στο πλειοψηφικό εντός του επίσης ευρωσκεπτικιστικά προσανατολισμένου Αριστερού Ρεύματος του ΣΥΝ.

Εάν λοιπόν τη δεύτερη θέση στο Ευρωψηφοδέλτιο καταλάβει ένας ακόμη εκπρόσωπος ευρωσκεπτικιστικής συνιστώσας, σε τι θα διαφέρει επί της ουσίας μία ψήφος στο ΣΥΡΙΖΑ από μία ψήφο στο ΚΚΕ, αφού επιπλέον και τα δύο κόμματα θα βγουν με αντιευρωπαϊκό χαρακτήρα υποστηρίζοντας (;) την Ευρωπαϊκή Αριστερά; Γιατί είναι μάλλον ουτοπιστικό να περιμένουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα εκλέξει 3 ευρωβουλευτές ώστε να επανεκλεγεί ο Δημήτρης Παπαδημούλης της Ανανεωτικής Πτέρυγας, αφού γι' αυτό απαιτείται να συγκεντρώσει ποσοστό άνω του 11%.

Μήπως είναι ώρα και για την Ανανεωτική Αριστερά να κάνει ταμείο με το ΣΥΝ προ των Ευρωεκλογών;


Μ. C. Escher, Ημέρα και Νύχτα, 1938

Είναι οξύμωρο να "υποστηρίζουμε" την Ευρωπαϊκή Αριστερά μη υποστηρίζοντάς την και αμφισβητώντας το ρόλο που μπορεί να παίξει εντός της Ευρώπης ζητώντας την αποχώρησή μας από αυτήν. Δηλαδή, ζητάμε μια Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς Ευρωπαϊκή Ένωση. Αν αυτό δεν είναι ασυμβίβαστο, παράλογο και οντολογικό παράδοξο, τότε για ποια συμβολή στον εκλογικό αγώνα μιλάμε;



© Ελένη Καλλιανέζου, Vejen Δανίας 1 Απριλίου 2009

buzz it!

4 σχόλια:

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

Παρέβλεψες ότι ο Α.Αλαβάνος "μάλωσε" τις συνιστώσες και τις προέτρεψε να είναι πιό προσεκτικές...!
(σικ..!!)

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

Επίσης ο Τσίπρας έβαλε τα πράγματα στην θέση τους προχτές και τελικά δεν θα διαγραφούν οι της ΑΡ.ΜΕ που διαχώρισαν την θέση τους στην ΠΟΣΔΕΠ!
Τι έκαναν η Μπουρνόβα και οι άλλοι"αντεπαναστάτες" σύντροφοι;

Ζητούσαν να καταδικάσει η "Συσπείρωση" και η ηγεσία της ΠΟΣΔΕΠ, άκουσον, άκουσον...τον ξυλοδαρμό του Γ. ΠΑΝΟΥΣΗ!!

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

Έχουμε και νέα άποψη για την δημοσκοπική πτώση του ΣΥΝ!
1. Πλειοψηφία του ΣΥΝ: Ευθύνεται η Ανανεωτική Πτέρυγα!
(όταν ήταν 18%, η νεολαία ήταν αυτή που το ανέβασε, εκεί!)

2. Αλαβάνος: Ευθύνονται οι συνιστώσες σε μερικά γεγονότα.

Το νέο:
Ν. Βούτσης :
Η παγκόσμια κρίση ευθύνεται, γιατί ο κόσμος στις κρίσεις συσπειρώνεται στα μεγάλα κόμματα!!

Όταν το ρεύμα και η νεολαία μιλούσε για επανάσταση σ'όλη την Ευρώπη, αυτό το παρέβλεψαν;

Και τον συμπαθώ τον Νίκο, γιατί είναι εξαιρετικό άτομο, παρότι διαφωνώ σε κάποιες απόψεις του.

takis είπε...

Ο Παπαδημούλης να κάτσει στα αυγά του..
τώρα είναι η ώρα να μιλήσουν οι αληθινοί επαναστάτες της ΚΟΕ..

Κρίμα που δεν υπάρχει χώρος για τους μεγάλους δημοκράτες σοσιαλιστές του ΔΗΚΚΙ...αλλά μη βιάζονται ..δεν ήρθε ακόμα η μεγάλη ώρα τους...

Σε αντίθεση με τη δικιά μας που ήδη έφθασε..της πόρτας..με γρήγορα ελαφριά πηδηματάκια...