Παρασκευή 15 Μαΐου 2009

Σαν παλιό σινεμά...

Κι ενώ ημείς οι δυστυχείς κοινοί θνητοί εναγωνίως αναζητούσαμε απάντηση εις τα ακανθώδη από τους διανοητάς και αισθητάς και επαΐοντας κάπως έτσι...






... ενώ το ποίημα που συνθέτουμε από τα νεανικά μας χρόνια είναι περίπου αυτό...






Ακούμε πάντα αυτό:





Ίδιο και απαράλλαχτο...

Απλοϊκό και αφελές το παρακάτω...




Όμως αληθές και ιστορικά αποδεδειγμένο. Ανεξαρτήτως από το αν το εμφυλιακό σκηνικό στην Ελλάδα του 1948 ήταν τέτοιο που δε θα επέτρεπε μία περισσότερο de profundis ανάλυση και εμπεριέχει και τα απαραίτητα στοιχεία της προπαγάνδας, αφού διαφορετικά δε θα περνούσε από τη λογοκρισία.

Το διά ταύτα; Κάποιες απορίες και απέλπιδες κραυγές γιατί ειπώθηκε ένα "δυστυχώς επτωχεύσαμεν" σε φθηνή variation και φευ! δεν το εκστόμισε καν ένας Χαρίλαος Τρικούπης...


Vejen Δανίας 15 Mαΐου 2009. "Υπάρχει κάτι σάπιο στο βασίλειο της Δανιμαρκίας", αληθής ο Σαιξπήρος. Αλλά, θα μπορούσαμε άραγε να ψάξουμε να βρούμε τι δεν υπάρχει σάπιο στη Δημοκρατία της Ελλάδας;


© Ελένη Καλλιανέζου

buzz it!

Κυριακή 10 Μαΐου 2009

Πολιτικόν Ευλογο-παίγνιον «ο Καταλληλότερος».



Ο Μάης του ’68 έγινε πια 41 ετών κι έχει προ πολλού περάσει την εφηβεία του, ύστερα κι απ’ τα χαστούκια που έφαγε από τους ενήλικες διά Ντε Γκωλ.

Όλοι οι Αριστεροί, που μετά λόγου γνώσεως καλούμε εαυτούς αριστερούς διαθέτοντας και το απαραίτητο χιούμορ που λείπει από το Κ.Κ.Ε. και τους νεώκοπους νεοκομσομόλους του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ. της γενιάς των ’30 και κάτι (κάτω απ’ αυτήν την ηλικία καλώς, πάνω απ’ αυτήν ευθανασία) θυμόμαστε ακόμη εκείνο το ωραίο συνθηματάκι «Φαντασία στην εξουσία».

Οι εταιρίες δημοσκοπήσεων αναμασούν το ίδιο ερωτηματολόγιο περί «καταλληλότερου κόμματος», «καταλληλότερου πρωθυπουργού» κ.λ.π. ανακαλύπτοντας κάθε βδομάδα ότι ο τροχός μπορεί να είναι τροχός αραμπά ή Φόρμουλας 1 αναλόγως, για να παίρνουν λίγο – πολύ την απάντηση ότι καταλληλότερος είναι ο κανένας.

Ας αλλάξουμε λίγο το παιχνίδι. Ας ξεχάσουμε τα στεγανά περί κομμάτων και πρωθυπουργίας. Σε μια οικουμενική κυβέρνηση (ανεξαρτήτως του δικού μας πολιτικού προσανατολισμού) ποιο -πολιτικό ή μη- πρόσωπο θα εμπιστευόμαστε στην Κυβέρνηση; Σε ποιον π.χ. θα αναθέταμε το Υπουργείο Παιδείας, σε ποιον το Υπουργείο Εξωτερικών ή Εθνικής Άμυνας κ.ο.κ.;


M. S. Escher, Relativity (Σχετικότητα), 1953


Καλούνται λοιπόν οι σχολιαστές να προτείνουν πρόσωπα – κατάλληλα για υπουργεία, τα οποία εμπιστεύονται λόγω προτέρου εντίμου βίου και ρεαλιστικών λύσεων που μπορούν να δώσουν χωρίς να προέρχονται κατ’ ανάγκην από τον ίδιο κομματικό χώρο, μια και απ’ το ’85 και εντεύθεν οι ψήφοι που έφεραν στην εξουσία τα δύο μεγάλα κόμματα ήταν συνήθως τα μαύρα – δαγκωτά και η λογική του «κακών προκειμένων το μη χείρον».

Είναι όμως αστείο σήμερα να αναμασάται η ίδια λογική που ευλόγως κάνει τα δύο μεγάλα κόμματα να αναζητούν αυτοδυναμίες και τα μικρά να χρησιμοποιούν ακριβώς το ίδιο επιχείρημα αντεστραμμένο «να μη δίνονται αυτοδυναμίες».

Έτσι, σε μια Κυβέρνηση διαφορετική απ’ αυτές που μέχρι τώρα είδαμε, κι αν αφήσουμε τον Πρωθυπουργό (προς στιγμήν) απέξω ποιους υπεύθυνους θα τοποθετούσαμε σε θέσεις υπεύθυνες; Και λέω για ευνόητους λόγους «προς στιγμήν», γιατί σαφώς ο πρωθυπουργός είναι υπεύθυνος για το κυβερνητικό έργο, ασχέτως αν οι περισσότεροι πρωθυπουργοί που είδαμε υπήρξαν ανεύθυνοι και εγκληματικά αμελείς.

Αρχίζουμε λοιπόν:



1. Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων: ?

2. Υπουργείο Ανάπτυξης: ?

3. Υπουργείο Απασχόλησης & Κοινωνικής Προστασίας: ?

4. Υπουργείο Δικαιοσύνης: ?

5. Υπουργείο Εθνικής Άμυνας: ?

6. Υπουργείο Εθνικής Παιδείας (& Θρησκευμάτων?): ?

7. Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής: ?

8. Υπουργείο Εξωτερικών: ?

9. Υπουργείο Εσωτερικών: ?

10. Υπουργείο Μακεδονίας, Θράκης: ?

11. Υπουργείο Μεταφορών & Επικοινωνιών: ?

12. Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών: ?

13. Υπουργείο Περιβάλλοντος, Χωροταξίας & Δημοσίων Έργων: ?

14. Υπουργείο Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης: ?

15. Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης: ?

16. Υπουργείο Πολιτισμού: ?




Καλή διασκέδαση λοιπόν!
~☺~

© Ελένη Καλλιανέζου, Vejen Δανίας 10 Μαΐου 2009

buzz it!